Kas tähtaja ületanud toit on ohtlik?

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Toidupoodides on allahinnatud kaupade seas nii neid, millel on märge «parim enne», kui neid, millel kirjas «kõlblik kuni». Mis on nende märgistuste erinevus ja mida teha, kui oled endale kogemata soetanud toote, mille «parim enne» või «kõlblik kuni» on möödas? 

Tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski selgitas, et kui toidukaubal on märgistus «parim enne», siis säilib see hoiutingimuste järgimise korral kvaliteetsena vähemalt näidatud kuupäevani. Märgistuse «kõlblik kuni» puhul on aga toidukaup kiiresti riknev ning seda tohib müüa ja tarvitada vaid näidatud kuupäevani. 

Turetski sõnul ei muutu «parim enne» tähtpäeva ületanud toit inimesele ohtlikuks, kui säilitamistingimustest on kinni peetud. Seetõttu on sellise märgistusega tooteid lubatud müüa ka pärast tähtpäeva möödumist, kuid need peavad olema teistest toodetest eraldatud ja varustatud sellekohase teabega. «Allahindluse määra ei ole seadusega sätestatud. Seega jääb see kaupleja otsustada.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles