Ajaloolane annab liitujatele nõu end mitte lolliks nimetada (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti vanasõna ütleb, et nimi ei riku meest, aga Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak leidis, et Mulgi vallaks saav omavalitsus oleks lätlaste silmis ametlikult lollidemaa.
Eesti vanasõna ütleb, et nimi ei riku meest, aga Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak leidis, et Mulgi vallaks saav omavalitsus oleks lätlaste silmis ametlikult lollidemaa. Foto: Elmo Riig

Arvestades seda, et läti-eesti sõnaraamatu järgi tähendab «mulk» lolli, tohmanit, tobu, lambapead ja eeslit, saatis Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak Lõuna-Viljandimaa ühinevatele valdadele ja Mõisaküla linnale ettepaneku nimetada loodav omavalitsus hoopis Halliste-Karksi vallaks.

Jaak Pihlaku ettepanek oli ühtlasi üks viimaseid, mida ühinemiskomisjoni juhatuse kolmapäevasel koosolekul arutati, sest rohkem muuda­tus­ettepanekuid Karksi vallavanema Taimo Tugi sõnul ei oodata. Jaak Pihlak ütles, et lootiski ettepanekut tehes, et see vähemalt arutusele võetakse. «See pole jonn või kiusuajamine, vaid lähtub tervest mõistusest,» lausus ta.

See, et Abja, Halliste ja Karksi vald ning Mõisaküla linn on plaaninud ühe mütsi alla minnes muutuda Mulgi vallaks, on Pihlaku sõnul lühinägelik vähemalt kahel põhjusel. «Vaatan kurvastusega, kui tahetakse panna suvalisi nimesid, millel pole sisu ega tausta. Mulgimaa kui selline on kultuurilooline mõiste, see pole kunagi olnud haldusüksus,» selgitas muuseumi direktor.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles