Mulgi vald viskas lepingust välja sõnapaari "vabatahtlik ühinemine"

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgid suutsid enne liitumist kokku leppida väga väheses. Fotol Abja vallavanem Peeter Rahnel mulkide seni viimasel suurel kokkusaamisel Abja-Paluojal.
Mulgid suutsid enne liitumist kokku leppida väga väheses. Fotol Abja vallavanem Peeter Rahnel mulkide seni viimasel suurel kokkusaamisel Abja-Paluojal. Foto: Marko Saarm / Sakala

Et rõhutada protsessi pealesunnitust, otsustasid kolm Mulgimaa valda ja üks linn oma ühinemislepingust välja võtta sõna "vabatahtlik". Nüüd on leping sealmaal, et sellega saab 7. novembrini tutvuda ning siis tuleb rahvahääletus.

Abja, Karksi ja Halliste vald ning Mõisaküla linn on kokku seadnud lepingu, mis jätab paljude otsuste tegemise järgmise aasta oktoobris valitavale esimesele Mulgi valla volikogule. Olulistes osades on kokku lepitud nii väheses kui võimalik ja sedagi üldsõnaliselt.

Nii pole tulevasel vallal ühinemislepingus isegi ühtsete investeeringute kava, vaid iga vald on sellele lisanud lihtsalt oma praeguse eelarvestrateegia. Ühinemislepingus pole kirjas ka tulevase keskuse asukohta. Kokku on aga lepitud, et säilivad olemasolevad koolid, ametnikud jätkavad pärast ühinemist tööd nendes vallamajades, kus nad praegu asuvad, ja säilivad isegi kõikide valdade lipud ja vapid. Koondamisi muidugi ette nähakse, aga kes kaotab töö ja millal, seda peab otsustama tulevase valla esimene volikogu, mis koosneb 21 inimesest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles