Öö ja päev on korraks võrdsed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisesed tammelehed
Sügisesed tammelehed Foto: Maarja Möldre

Tänasel sügisesel pööripäeval on kogu Maal päev ja öö ühepikkused, seepärast nimetatakse seda võrdpäevsuseks. Kui meil algab sügis, siis lõunapoolkeral kevad.

Pööripäeval pööratakse tähelepanu ilmale ja vanarahvas on arvanud, et kui sel päeval puhub põhjatuul nagu täna, on tuul samast kandist kaks kuud ühtejärge. "Eesti rahvakalendri" veebiväljaandes on kirjas ka Viljandi kihelkonnast ülestähendatud lause, et enne sügisest pööripäeva ei taha pesu väljas mitte ära kuivada, pärast aga küll. Urvastes jälle on usutud, et kui sügisesel pööripäeval vihma sajab, tuleb soe talv. Ei tea, kuidas täna Urvastes vihmaga on, aga Viljandis algas pärast kella kolme päeval vaikne sadu.

Ilmateenistuse ennustuse järgi on järgmisel kolmel päeval siin kandis pilves selgimistega ilm ning õhutemperatuur jääb 6 ja 13 kraadi vahele. Kena sügist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles