CV Keskus: ainult pensioniea tõstmisest ei piisa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaalministeeriumi plaanil tõsta aastaks 2040 pensioniiga 70. eluaastani on jumet, sest seisame tööjõukriisi lävel, kuid kindlasti peame samal ajal senisest suuremat tähelepanu pöörama ka inimeste eluea pikendamisele ning töövõimekuse parandamisele, vastasel juhul ei saa me pensioniea tõstmisest loodetud kasu.

CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt tõdes, et Eesti tööturult kaob rahvastiku vananemise, vähese sündimuse ja väljarände tõttu järgmise kümne aastaga üle 100 000 töötegija, mis on enam kui 14 protsenti praegusest tööjõust.

«Eeldusel, et Eesti majandus liigub viimase 10 aastaga võrreldavas tempos ja vajades kasvuks ka sarnasel arvul lisatöökäsi, ei suuda juba lähiaastatel tööjõupakkumine nõudlusele vastata – peagi seisame silmitsi tööjõukriisiga,» lausus Henry Auväärt.

Tema sõnul ei ole Eesti siin erand. «Sama kriisi serval seisavad meiega koos mitmed suurriigid. Koguni 87 protsenti maailma suurima majandusega riikidest jõuavad järgmise 15 aastaga tööjõupuudusesse, mistõttu ei tasu loota talentide sissevoolule,» sõnas Henry Auväärt.

«Juba praegu väidavad enam kui pooled tööandjaist, et neil on vajalikke töötajaid puudu. Aastaga on märkimisväärselt keerukamaks muutunud isegi lihttööliste otsingud neis valdkondades, kus hõivatute ja töökäte arv on suurim,» kõneles Henry Auväärt. «Seega peavad noored juba varakult mõistma, et suure tõenäosusega tuleb neil tööd teha märksa kauem kui nende vanematel.»

Omaette küsimus on Henry Auväärti sõnul veel see, et me tegelikult ei tea väga täpselt, millised ametikohad aastal 2040 töökäsi vajavad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles