Ministeerium soovitab ühinemiskõnelustel külaelanikke kuulata

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Regionaalvaldkonna asekantsler Kaia Sarnet saatis linna- ja vallavalitsustele kirja, milles soovitab ühinemisläbirääkimistel külaelanikke kuulata.

Sarneti sõnul on mitme küla elanikud ühinemisläbirääkimiste ajal volikogudele teada andnud, et soovivad ühineda hoopis teises suunas, kui omavalitsuste ühinemisläbirääkimistel kavandatakse. Sarnet tuletab omavalitsustele meelde, et seaduse järgi on elanikel õigus kohaliku elu küsimustes omavalitsustasandil teha algatusi, mis tuleb hiljemalt kolme kuu jooksul ka arutusele võtta.

Nii elanike algatuse toetamisel kui piiride muutmise menetluses peavad omavalitsused tagama läbirääkimisprotsessi läbipaistvuse ja avalikustamise. Välja tuleb selgitada elanike arvamus ja seda asustusüksuste kaupa.

«Selleks, et haldusüksuste piiride muudatused ja külade üleandmised jõustuksid 2017. aasta sügisel haldusreformi raames haldusterritoriaalse korralduse muutmise käigus, on vajalik, et taotlused piiride muutmiseks esitatakse maavanemale koos taotlusega haldusterritoriaalse korralduse muutmiseks 1. jaanuariks 2017,» seisab Sarneti kirjas omavalitsustele.

Nii ongi soovitatav volikogus esimesel võimalusel elanike ettepanekud läbi arutada ning neile oma seisukohast teada anda, et oleks piisavalt aega piiride muutmisega kaasnevad menetlustoimingud läbi viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles