Kiirarvustus. Korea meeste muusika kõrval pakkus silmailu graatsiline kaunitar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koreast pärit kümneliikmeline kollektiiv JEBI pakkus festivali avapäeva õhtupoolikul Kaevumäel väga huvitava elamuse. Festivali koduleheküljelt vastu vaatav bändifoto, mille keskmes on punaste saabaste, musta keebi ja sama tooni kübaraga veidi Mehhiko Supermani meenutav vilega noormees, oli pannud mu sisehäälestuse kõigeks valmis.  
Õnneks selgus Viljandis, et see lavaimago on jäädavalt minevik, JEBI oli laval väga stiilsetes rahvarõivastes. Huvitav fakt on see, et Korea rahvamuusika on välja kujunenud ja arendatud Korea valitsejate õukondades, nii et sealne folk sai alguse paleedest. Traditsioonid, majesteetlikkus ja väljapeetus on hoomatavad kohe avapalast.
Ega me siin Korea muusikast suurt midagi tea, tuleb tunnistada. K-pop ehk Psy ja tema «Gangam Style» kõige tuntuma näitena sellest vallast praegu ei loe, kuigi kahtlemata on seegi osa sealsest kultuurist. JEBI soov oma maad ja selle muusikalist pärimust tutvustada on väga siiras, bändiliikmed rääkisid palade vahele lähemalt nende sügavamatest tagamaadest.
JEBI oma harjumatu rütmi ja tonaalsuse ning kummaliste muusikariistadega on midagi väga eksootilist ja mõjub Kesk-Euroopa folgiga harjunud festivalipublikule üsna tavatult. Ei söanda väita, et see meeldiks tingimata kõigile, kuid JEBI muusika ja laulud koos kauni tantsijannaga on killuke ühest suurest ja vägevast kultuurist, mida kaugeltki iga päev ei kohta.

JEBI esineb laupäeval kell 14 Viljandi pärimusmuusika aidas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles