Tapmisähvardusena mõjuvad sildid liigituvad halvaks naljaks (7)

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulaoja talu väravas, vahetult Loodi–Paistu tee pervel postkasti kohal rippuv silt ei jäta kahtlust, et koha peremees soovib möödujaid hirmutada.
Sulaoja talu väravas, vahetult Loodi–Paistu tee pervel postkasti kohal rippuv silt ei jäta kahtlust, et koha peremees soovib möödujaid hirmutada. Foto: Marko Saarm

Mitmel pool Eestis on eravalduste sissesõiduteede otstesse siginenud sildid, mille teksti võib pidada kaudseks tapmisähvarduseks. Politsei ei näe selliste märkide ülesriputamises midagi ebaseaduslikku.

Hiljuti ilmus Viljandimaal Loodi ja Paistu vahelise sõidetava maantee ääres asuva Sulaoja talu väravasse silt, mis esiteks teatab suurte trükitähtedega, et sellest kohast algab eramaa. Veidi väiksemas, ent rõhutatult punaselt on lisatud teade: «Kui sa näed seda silti lugeda, siis oled sa laskeulatuses.» Et asi oleks möödujale üheselt selge, on teksti alla illustratsiooniks lisatud snaipripüssi kujutis.

See tähis pole ainulaadne. Sõnastuselt pisut erineva, kuid mõtte poolest samasisulise märgi võib leida ka näiteks Tartumaalt Koosa lähedalt ning Valgamaalt Otepää külje alt, kusjuures on ilmne, et neid on mujalgi.

Hall ala

Ehkki avaliku ruumi piirile paigutatuna võivad sellised sildid süütutele möödujatele mõjuda solvavalt ja hirmutavalt, ei näe korrakaitsjad neis otsest vastuolu seadusega.

Viljandi politseijaoskonna piirkonnavanem Meelis Lill nentis pärast Sulaoja talu piiritähisega tutvumist esmalt, et ähvardamine tapmise või kehavigastuse tekitamisega on Eestis üheselt lubamatu. Samas tunnistas ta kohe järgmiseks, et eramaad tähistavate siltide teema kuulub niinimetatud halli alasse, mis on seaduses täpselt reguleerimata.

«Sellel näitel on selgesti äratuntav snaipripüss. Samas ei ole tekstis otsest koosseisu süüteomenetluseks. Kui kirjas olevat mõtet lahti harutada, siis teadmine, et ollakse kellegi laskeulatuses, ei pruugi siiski tähendada vahetu ohu põhjustamist püssi kasutamise näol,» arutles Lill.

Politseinik oletas, et kaebuse korral võiks kõnealuse talukoha omanik hõlpsasti tõestada, et tegelikult tal polegi relva ja seega pole ta kedagi isegi mitte potentsiaalselt ohustanud. Ühtlasi võib sellisel puhul viidata ettevõtjale, kes selliseid silte toodab ja kellel on lihtsalt pisut teistlaadi huumorisoon. «Niisiis liigitub selline silt pigem ebaõnnestunud naljaks kui reaalseks ohutunde tekitajaks. Soovitame sellesse suhtuda talupojamõistusega ehk eeldada, et õige turja ei karga keegi,» ütles Lill.

Varaste vastu

Sulaoja talu peremees Andero Suikonen vastas palvele selgitada radikaalse loomuga sildi ülesseadmise motiive väitega, et see oli sundkäik. Nimelt on mees oma väitel olnud hädas varastega, kes tema õuelt asju minema vedasid. «Lausa BMW X6-ga jäädi väravas seisma, pildistati ja otsiti ei tea mida. Ma pidin midagi ette võtma. Teine võimalus oleks olnud püssimees valvesse panna, aga ma kardan, et sellisel juhul te kirjutaksite praegu ajalehte lugu sellest, kuidas keegi on vigaseks lastud,» rääkis Suikonen. Ühtlasi kinnitas ta, et pärast sildi ülespanekut pole vargad teda enam tülitanud.

Suikonen tellis sildi ühest Tartu reklaamifirmast, mille nime ta ei soostunud ajakirjanikule mainima. «Sealt öeldi, et tekst on juristide käest läbi käinud ja mingit probleemi seadusega pole,» lisas ta.

Lõpetuseks andis Suikonen siiski mõista, et kui avalik debatt peaks niisuguseid tähiseid hävitavalt hindama või kui seadus muutub rangemaks, on ta valmis sildi maha võtma.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles