Arstid soovitavad Viljandi järves mitte ujuda (3)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolteist aastat tagasi mudast ja vesikasvudest puhastatud Viljandi järve rand on taas vesikasve täis.
Poolteist aastat tagasi mudast ja vesikasvudest puhastatud Viljandi järve rand on taas vesikasve täis. Foto: Marko Saarm

Terve selle nädala on Viljandi haigla abistanud lapsi, kes sügelevad üle keha ning päev-paar pärast sügeluse algust ilmuvad kehale ka punased täpid. Kõiki lapsi ühendab see, et nad on käinud ujumas Viljandi järves.

„Täna on meil käinud neli last,” rääkis Viljandi haigla erakorralise meditsiini osakonna valvearst Markko Jalas. „Aga lapsi on pöördunud kogu nädala jooksul ja lastega on tegelnud ka kiirabi.”

Lisaks on arsti sõnul teada, et suurem osa lapsi, kellel on tekkinud sügelus ja punased täpid ei pöördugi arstide poole, sest sellel puhul on raviks allergirohud, mis on apteegis käsimüügist saadaval.

Jalase sõnul on ilmne, et vaevuste põhjus peitub järves. „Mina ei saa öelda, mis seal täpselt on, kas tegu on mingi vetikaga või millegi muuga,” rääkis ta. Igaljuhul pöördus haigla reedel turvafirma G4S poole, et rannavalvurid annaksid kuidagi ujujatele märku neid varitsevast ohust.

Rannavalvurid riputasid A4 lehele trükitud info võimaliku lööbe kohta oma teadetetahvlile, kuid reede õhtul ujujad sellele erilist tähelepanu ei pööranud ning rand oli ujuvaid inimesi täis.

Viljandi järves ujumisel ja üle keha tekkiva sügelemise vahel on seoseid nähtud ka paljudel varasematel aastatel. Täpset põhjust pole seni välja öeldud, küll on arvatud, et selle põhjustajateks on järves ujuvate partide väljaheited ja järvetaimestiku koosmõju.

Terviseameti 24. mai andmetel on Viljandi järve vesi puhas ja sobib igati ujumiseks. Allergiline lööve ei teki kõigil ujujatel. „Meie haiglas soovitame praegu Viljandi järve mitte ujuma minna,” lisas doktor Jalas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles