Tulumaksust saab vähem maha arvata

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel aastal deklareeritavast 2010. aasta tulust saab maha arvata vähem kulu, kui oli võimalik 2009. aasta pealt.

Nimelt ei ole 2010. aasta tulust enam lubatud maha arvata tasutud õppelaenu intresse, ametiühingu sisseastumis- ja liikmemaksu ning erakondadele tehtud annetusi.

Maksu- ja tolliameti avalike suhete juhi Anne Osveti andmete järgi deklareerisid füüsilised isikud 2009. aastal õppelaenu intresse 148,1 miljonit krooni (9,5 miljonit eurot), ametiühingu liikmemaksu 56,5 miljonit krooni (3,6 miljonit eurot) ja erakondadele tehtud annetusi 12,7 miljonit krooni (811 600 eurot).

Maksu- ja tolliameti teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialisti Hannes Udde sõnul tähendab see arvestuslikult 45 miljonit krooni (2,9 miljonit eurot) vähem tulumaksu tagastamist kui aasta tagasi.

Ometi leidis Udde, et tegelikult tuleb nimetatud summa väiksem, sest 50 000-kroonise ülempiiri tõttu ei saanud inimesed juba 2009. aasta eest kõiki deklareeritud soodustusi kasutada. Teisalt võimaldab kolme mainitud soodustuse kadumine arvata tulust rohkem maha näiteks kirikule tehtud annetusi, mis ei pruukinud varasematel aastatel limiidi sisse mahtuda.

Muutunud on ka maksusumma määramise ja tagastamise piirid. Kui aasta tagasi ei määratud kuni 50-kroonise tulemi korral maksusummat või tagastati see ainult eraldi avalduse alusel, siis nüüd on piir 10 eurot (156.47 krooni).

VÄÄRING

2010. aasta tulu deklareeritakse kroonides.
• Enam makstud tulumaks tagastatakse ja lisaks määratud tulumaks tasutakse eurodes.
• 2010. aasta tulu saab deklareerida elektrooniliselt alates 15. veebruarist. Samast kuupäevast saab maksu- ja tolliameti teeninduskohtadest eeltäidetud tuludeklaratsioonide väljatrükke.
Allikas: maksu- ja tolliamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles