Maasturiga huligaanid lõpetasid suusaraja hooaja (21)

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terviserada hooldav Leho Estorn laiutab nõutult käsi. Sellel hooajal Päril enam suusatada ei saa.
Terviserada hooldav Leho Estorn laiutab nõutult käsi. Sellel hooajal Päril enam suusatada ei saa. Foto: Elmo Riig

Viljandimaal Päri külje alla riigimetsa majandamise keskusele (RMK) kuuluvasse metsatukka sisse sõidetud eri pikkusega suusarajad on ümberkaudsete seas alati väga populaarsed olnud. Tundmatute maasturiomanike hävitustöö tõttu aga pole spordisõpradel sel talvel sinna enam asja.

Viimati käis Päri spordihoone juhataja Leho Estorn saaniga rada hooldamas ja jälgi sisse sõitmas päev enne vabariigi aastapäeva. Mõni päev hiljem sai ta telefonikõne, et maastikuauto on selle ära lõhkunud. 

«Selleks, et raja jälle kasutuskõlblikuks saaks, peaks vähemalt 15-sentimeetrine lumevaip maha tulema, aga seda enam ei juhtu,» ohkas murtud mees.

Võitlus tuuleveskitega

Selliste huligaanidega on spordihoone juhi sõnul tulnud rinda pista igal aastal. «Siin käiakse nii sügisel kui talvel ja lammutatakse džiipide, ATV-de ja krossiratastega,» kurtis ta ning lisas, et seni pole ühtegi süüdlast õnnestunud tabada. «Olen küll mõne ATV jälgi ajanud, aga kui suur tee vastu tuleb, saavad need ju otsa.»

Kord oli Leho Estorn ühele maasturimehele peale sattunud, kuid see olevat vaid teatanud, et on RMK alal, keegi teda keelata ei saa, ning siis minema sõitnud.

Estornil on soovitatud raja algusesse kivikamakad tassida, aga et mets talle ei kuulu, langeb selline omavoliline piiramisviis paraku ära. «Mis seal salata, kevadel oli mõni puu ilusti sissesõidu ette langenud. Hoidsin neid seal päris pikalt alles. Tegelikult oleksingi pidanud ainult nii palju ära koristama, et saaniga läbi saaks,» rääkis ta. «Näed, selle viltuse puu kavatsengi suveks raja peale langetada, aga ega see ATV-vendi muidugi sega.»

Hävitati põhitrass

Päri metsa vahel lookleb mitu eri pikkusega rada ning maasturiga on neist lõhutud enim kasutatav, 1,8 kilomeetri pikkune. Et teised rajad jäävad autoteest kaugemale, ei ole neilegi võimalik enam ligi pääseda.

Raja kõige trööstitum lõik asub vaid mõnekümne meetri kaugusel sissesõidust ning on tähistatud sügavate poriste roobastega. «Kannan siia igal sügisel täiteks kõvasti lehti. Nüüd on see kõik laiaks litsutud ja mina seda enam täita ei jõua,» oli Estorn nõutu. «Vahel on mul tunne, et nad teevad seda puhtast õelusest.»

Õnneks on spordihoone juhi kinnitusel linna lähistel siiski veel kohti, kus saab suusad alla panna. Igati korralik suusarada ootavat tervise­sportlasi näiteks Holstres.

KOMMENTAAR

MATI JÜRISSON,
Viljandi spordi­keskuse juhataja

Mati Jürisson
Mati Jürisson Foto: Peeter Kümmel

Viljandi järve ümber kulgev suusarada on täiesti olemas ja arvatavasti ka terve. Alles mõni päev tagasi pidasime sellel võistlust. Lumeolud on sel talvel olnud nagunii kehvapoolsed, aga kolmapäeva hommikul rada ette valmistades saime suuremad augud lumega täidetud, nii et keskmise hobisuusataja vajadused peaks rada kenasti  rahuldama. Lund muidugi enam kauaks ei ole, sest freesiga maha võetud lumekiht järgmisel päeval sulab.

Päril juhtunu on väga kahetsusväärne. Meil õnneks pole selliseid intsidente viimasel ajal juhtunud. Viimati sõideti maasturiga rajal vahest viis aastat tagasi ja siis saime pahategija ka kätte, sest ta jäi sinna kinni.

Kommentaarid (21)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles