Alaver võrdles Kärbi sõitu Veerpalu kunagiste startidega

Peep Pahv
, «Postimees»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Davosis peetud murdmaasuusatamise maailmakarikaetapi järel lõi taas välja Eesti koondise peatreeneri Mati Alaveri oskus leida tulemuste vahel huvitavaid seoseid ja tekitada arusaam, et Eesti suusatamise helge tulevik on siiski võimalik.

Alaver pidas silmas 15 kilomeetri klassikadistantsil 26. koha saanud Algo Kärpi, kes tegi tema arvates oma senise karjääri parima sõidu. Võitjale Aleksei Poltoraninile kaotas Kärp 1.34, kuid Eesti selle ala esinumbrit Andrus Veerpalu edestas 4,2 sekundiga.

«1996. aasta detsembris kaotasid Andrus Veerpalu ja Jaak Mae Davosis võitjale 1.10 ja 1.11, kuid toona sõideti 10 kilomeetrit. Pärast seda võistlust ütlesin meestele, et neis on ainest sõita maailma esikümnesse. Aasta hiljem peetud Nagano olümpial olid nad kuues ja kaheksas. Kärp kaotas täna ühe ringi kohta vähem kui Mae ja Veerpalu toona,» rääkis Alaver.

Tippsuusatamise peensustesse sukeldudes märkis peatreener, et Kärp kaotas laupäeval võitjale kõigest neli protsenti — vastupidavusalal olevat see üsna väike allajäämine. «Maamehe visadusega on ta teinud tõsist tööd ja kindlasti ei ole tema tulemus suur üllatus,» kiitis Mati Alaver.

Algo Kärbi sõiduga rahul olles ei näinud treener suurt probleemi ka selles, et Veerpalu koht jäi kolmanda kümne lõppu.

«Pärast Kuusamot tabanud külmetushaigusest taastunud Andruse seis pole veel väga hea — see on lihtsalt hea,» mõtiskles Alaver ja lisas, et kogenud suusahunt tegi ühe taktikalise apsaka. «Ta püsis kolm kilomeetrit Aleksei Poltoranini tuules, kuid hiljem selgus, et see oli võistluse kiireim ring. Niisugune tempo käis Veerpalule üle jõu.»

Alaver oli veendunud, et jõudu kulutava lõiguta olnuks Andrus Veerpalu kaotus märksa väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles