Grafitivõistlus muudab diskorite festivali noortepärasemaks

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandi kultuurimaja saali koguneb homme seitsme võistkonna jagu grafitimaalijaid, kes teevad seal valmis laupäevase diskorite festivali dekoratsioonid.

Võistlus «Grafiti 2001» algab kultuurimaja saalis kell 11 ning kestab kella kolmeni pärastlõunal. Selle aja jooksul tuleb maalingumeistritel ära kaunistada puitlaastplaadid, millest seni on tehtud messibokse.

«Neidsamu plaate kasutame laupäeval diskorite festivali dekoratsioonideks,» ütles võistluse organiseerija Teet Lindma.

Nii grafitivõistlust kui diskorite festivali «Tantsutuur» korraldab Viljandi kultuurimaja ning nende peakorraldaja on Tiit Kalmet.

Võistlus annab grafiti tegijatele väljundi

Teet Lindma sõnul sai võistluse idee alguse soovist teha tänavusel diskorite festivalil midagi teisiti kui tavaliselt ning muuta see noortepärasemaks. Sealt liikus korraldajate mõte edasi grafiti harrastajatele, kes seni on oma teoseid eksponeerinud keldri- ja majaseintel. «Tegelikult neil ju väljundit ei ole,» leidis Lindma. «Nüüd pakumegi noortele võimaluse tegutseda siin, mitte minna maju täis joonistama.»

Korraldaja ütlemist mööda läks info konkursi kohta väga kiiresti liikvele ning praeguseks on ennast sinna kirja pannud seitse gruppi. Kaks neist on Viljandist, ülejäänud aga mujalt Eestist.

Kultuurimaja annab noortele omalt poolt kasutada värvid, mille täpse nimekirja võistlejad korraldajatele varem esitama pidid. Värvid on väga spetsiifilised, mistõttu on seda üritust siseruumides raske korraldada. «Pärast peame maja neli tundi tuulutama,» nentis Lindma.

Sellegipoolest on huvilistel lubatud grafiti valmimist ka kaema minna ning teosed on kultuurimajas tasuta vaatamiseks väljas veel reedelgi.

Neljapäeval vaatab kunstiteosed üle seitsmeliikmeline zhürii eesotsas kunstikriitik Rainer Vilumaaga ning parima töö autoreid premeeritakse. Näituse avamine on samal päeval kell 17.

Lindma sõnul jääb noorte loodud grafitikogu kultuurimajale, kes kasutab seda noorteüritustel edaspidigi. Valminud töödest tehtud fotod säilivad Viljandi Kunstiklubi materjalide hulgas.

«Tantsutuuri» hindavad tuntud raadiohääled

Grafitivõistluse järel peetakse laupäeval Viljandi kultuurimajas maha diskorite festival «Tantsutuur», mida tehakse juba neljandat korda.

«Tantsutuuri» korraldaja Jaak Kärmase sõnul võtab sellest osa nii noori kui juba aastaid tegutsenud diskoreid. «Ürituse eesmärk ongi pakkuda ka noorematele ja vähem tuntud tegijatele võimalust ennast näidata,» selgitas ta.

Kuigi osavõtjate nimekiri on veel lahtine, tuleb korraldaja prognoosi kohaselt festivalile umbes 25 võistlejat, kellest enamik on väljastpoolt Viljandimaad.

«Tantsutuuri» eelvoor algab laupäeva südapäeval ning sinna on kõigil vaba sissepääs. «Seda saavad ära kasutada nooremad tantsuhuvilised, keda õhtusele üritusele ei lasta,» leidis Kärmas.

Eelvoorust pääseb edasi kümme paremat, kes astuvad üles algusega kell 21. Finaalis tuleb igal diskoril esitada 15-minutine kava, millesse peab mahtuma neli-viis lugu.

Esinemisi hindab zhürii, kuhu kuuluvad Eesti selle ala tuntumad asjatundjad Aivar Sirelpuu, Märt Rannamäe, Urmas Linnamägi, Hoveri Erik, Antti Indov, Leho Verk ja festivali mullune võitja Virgo Kaaret.

Võitjatele on välja pandud auhinnad, näiteks DJ mikserpult, kõrvaklapid ja mobiiltelefon.

Õhtu jooksul esinevad show-tantsijad ning südaööl astub üles üks Eesti tugevamaid plaadikeerutajaid DJ Critical.

«Tantsutuuri» hilisem voor on piletiga ning sinna oodatakse publikut alates 18. eluaastast.

Üritusel liiguvad ringi valgetes rõivastes noored, kes levitavad aidsi- ja narkomaaniavastast kirjandust. «Ka diskoritele peetakse sel teemal kerge loeng, sest nemad saavad oma esinemisega noori otse mõjutada,» lausus Kärmas.

GRAFITI

Noorte subkultuuri avaldus: müüridele, plankudele, hoonete seintele ja mujale värviga pihustatud joonistused ja tekstid.

Allikas: "Võõrsõnade leksikon"

Liisi Seil

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles