Ansambel Hetero tähistab juubelit

Gert Kiiler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võru ansambel Hetero esinemas 1984. aastal Pirita jõekäärus.
Võru ansambel Hetero esinemas 1984. aastal Pirita jõekäärus. Foto: arhiiv

1980. aastal asutatud Võru ansambel Hetero tähistas tänavu Ulgel peetud «Heamuusika» festivalil oma 25 aasta juubelit, esitades kolm-veerandtunni jooksul vaid omaloomingut.

«Tavaliselt mängime pubides ja seal tuleb valdavas osas esitada ikkagi rokiklassikasse kuuluvaid teiste artistide lugusid. «Heamuusikal» on aga sama rokiklassikat mängivaid bände veel ja ka jämmi käigus lähevad teada-tuntud lood tavaliselt käiku. Nii oligi meil hea võimalus mängida omaloomingut,» rääkis Hetero üks asutajaid laulja Peeter «Pepe» Saar.

Pole olnud hitibänd

Hetero omalooming pärineb enamasti 1980. aastatest, kuhu jäid bändi tipphetked. Viimasel kümnel aastal pole uusi lugusid kirjutatud.

Esialgu vaid AC/CD kovereid teinud bänd hakkas õige pea ka omi lugusid kirjutama.

«Meie juured on kindlalt seitsmekümnendates, kaheksakümnendate mõistes võis meie muusikat stiililiselt heviks pidada,» püüab Pepe määratleda Hetero stiili.

«Seda, mida me praegu teeme, võiks aga nimetada hard rock’i ja bluusi seguks,» lisas ta.

Pepe sõnul pole peaaegu ükski nende laul — aeglane «Tühjus» ehk välja arvatud — hitiks saanud. «Sellise struktuuriga lugude kirjutamine pole meil kunagi eesmärk olnud.»

Viha andis Pepele energiat

1981. ja 1982. aastal Eesti vokaalinstrumentaalansamblite ülevaatustel laureaadiks saanud Hetero tippaeg Eestis jäi aastatesse 1985—1986, kuid hoopis suurem edu saatis bändi Leedus.

1986. aastal Kaunases korraldatud üleliidulisel rokifestivalil, kus olid kohal Nõukogude Liidu kõvemad ansamblid, kuulutati Pepe parimaks lauljaks. Parima ansambli tiitli võitis tookord GGG.

1987. aastal esineti Vilniuses Statyba spordihallis, kontserdi järel võeti selle korraldaja, Leedu Kommunistliku Noorsooühingu II sekretär kohalt maha. Leedu TV salvestisele tuginedes nõudis Moskva Hetero keelamist ja bänd pidigi mõneks ajaks tegevuse lõpetama.

Pepe sõnul pole Hetero tekstid kunagi poliitilised olnud, küll võis aga tema agressiivne lavaline olek ja mõni lauludevaheline repliik võimudele pinnuks silmas olla.

«Mina elasin kogu viha selle süsteemi vastu välja oma lavaesinemises, see avaldus energias. See ei olnud mõeldud publikule demonstreerimiseks, vaid oli mulle endale sisemiselt vajalik,» põhjendas Pepe, kes on muu hulgas omaaegse ERSP asutajaliige.

«Ehk sellepärast, et ajad on muutunud, ei olegi minu praeguses esinemises enam selletaolist raevu ja energiat,» lisas ta.

Otsesest riigivastasuse puudumisest hoolimata tundsid kompartei- ja KGB-ringkonnad Võru raskeroki bändi tegemiste vastu huvi.

Lõbusamatest momentidest mäletab Pepe juhtumit, mil Viljandi Rock Rambil oli üks julgeolekupapi üritanud oma ajast ja arust lintmakki helipulti ühendada, kuid ei saanud tehnikat töökorda. «Läksime siis talle appi ja tegime maki korda.»

Rahvusvaheline leping jäi sõlmimata

1991. aastal, kui suhtumine rokkmuusikasse oli Nõukogude Liidus muutunud, võitis Hetero Moskvas aset leidnud üleliidulisel konkursil rokkansamblite kategoorias esikoha. Kesktelevisiooni uudistesaade «Vremja» illustreeris festivalist kõnelevat uudisnuppu just Hetero esinemise katkega.

Heterost rääkides ei saa mööda minna sellest, et bändi vastu tundis huvi Warner Bros. Mõjuka plaadifirma Euroopa agent mainis 1987. aastal Vene ajakirjale «Smena» antud intervjuus muu hulgas, et NSV Liidu muusikas pole üllatuslikult avanenud peaaegu midagi huvitavat.

Agendi üles loetud nelja huvipakkuva bändi seas oli ka Hetero. Samal aastal olevat Warner Bros ühendust võtnud Võru linna kultuuriosakonnaga, kust neile väideti, et Hetero-nimelist bändi enam ei eksisteeri.

«Võib-olla ongi parem, et sellest mingit asja ei saanud,» arvab Pepe tagantjärele War-neri huvist nende bändi vastu.

«Ilus on praegu tagasi mõelda, et neil selline huvi oli. Oleks sellest aga midagi edasi arenenud, oleks võinud jälle palju muud ilusat elus ära jääda. Pealegi oleks me arvatavasti sel juhul ebaõiglaselt kellegi teise koha ära võtnud, sest meil pole olnud kunagi eesmärki Euroopasse välja murda,» leiab ta.

Tegevus ei elavne

Praegu teeb Hetero proove kord kuus ja esineb peamiselt Võru pubis Õlle 17. «Raha pärast me seda küll ei tee, ikka muusika ja seltskonna pärast. Nende meestega on kerge koos olla,» kinnitas Pepe.

25 aasta juubel bändi tegevust märgatavalt ei elavda. «Ehk anname lisaks «Heamuusikale» veel paar sünnipäevakontserti, aga siis esitame oma tavapärast koveritega repertuaari,» lisas Pepe.

HETERO

Hetero praegune koosseis:

Andres Jukk — kitarr
Peeter «Pepe» Saar — vokaal
Andres Neissaar — trummid
Jaan Randvere — klahvpillid
Meelis Jaanimägi — kitarr
Henno Kelp — bass

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles