Sakala koori kroonika on hoiul muuseumis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Meeskoori Sakala vilistlane Ants Salum esitles Viljandi Muuseumis koori vastvalminud kroonikaraamatut.

Nüüdsest jäävad meeskoori Sakala aastakümnete jooksul tehtud ülestähendused vääriliselt tallele Viljandi Muuseumisse.

Kroonika on koostanud Sakala kauaaegne esimees Ants Salum, teksti- ja fotomaterjali on toimetanud endine teine tenor Hugo Lepasaar.

Kroonika algab 1955. aastaga — just siis alustas praegune meeskoor tegevust, ning lõpeb 1998. aastaga. Seega on kaante vahel 44 lauluaastat, mis on peadirigentide järgi jaotatud perioodideks: Koorti aeg, Laikre aeg ja Välba aeg.

Lisaks sellele on kroonikal Ants Salumi koostatud täielik bibliograafiline ülevaade sellest, kes ja mida on Viljandi ajalehes meeskoorist aastate jooksul kirjutanud.

Kroonika esitlemisel osalesid Viljandi Muuseumi direktor Jaak Pihlak, koori endine peadirigent Taimi Välba ja dirigent Hubert Adari. Kõige kauem peadirigendi ametit pidanud Raivo Laikret esindas tema tütar Teve Laikre.

Sündmus sundis mõtteid avaldama. Valminud tööd hinnati väga tänuväärseks, mis vääriks ka rahalist tunnustust. Koori kõige sisukamaks perioodiks hinnati vaieldamatult aastaid 1960—1986, mil kollektiivi peadirigent oli Raivo Laikre. Neid aastaid võib üldse nimetada Sakala ja kogu Viljandi koorielu kõrgajaks.

Raivo Laikre oli lisaks meeskoori juhtimisele laulupidude üldjuht, helilooja, noorte dirigentide õpetaja ning uute ideede genereerija. Ta avaldas ajakirjanduses artikleid ning aitas ajalehele leida asjatundlikke autoreid.

Dirigent Taimi Välba avaldas esitlusel arvamust, et nende teenete eest tuleks Raivo Laikrele anda kogunisti Viljandi aukodaniku nimetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles