Kirik ärkab ellu kaks korda aastas

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirikukella helinat saab Tänassilmas kuulda ainult teisel jõulupühal.
Kirikukella helinat saab Tänassilmas kuulda ainult teisel jõulupühal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Teisel jõulupühal helises Tänassilma kiriku juures spetsiaalselt kohale toodud ja tõstuki otsa upitatud kirikukell.

Kõigile Viljandi ja Tartu vahel sõitjatele hästi tuttav punastest tellistest ja maakivist ehitatud vene õigeusu kirik Kalmetu kooli juures seisab enamiku aastast tühjana. Üksnes hingedepäeval ja teisel jõulupühal peetakse seal kontsertmõtisklus. Hingedepäeva on tähistatud juba kakskümmend ning jõule viisteist korda.

«See kõik on tänu kooliõpetajale ja koorijuhile Allar Jakobsonile,» ütles Tänassilma külavanem Mait Siirus. «Ilma temata poleks selline tore traditsioon algust saanud ning külarahvas on talle selle eest tõesti tänulik. Allar on ikka eestvedaja olnud ning meie oleme talle lihtsalt abilised.»

Allar Jakobsoni enda sõnul võib tänavust aastat nimetada juubeliaastaks, sest nii hingedepäeva kui jõule on kiriku katuse all tähistatud ümmargune arv kordi.

«Alustasime hingedepäevaga kakskümmend aastat tagasi ja viis aastat hiljem liitus teine jõulupüha ning kindlasti on see külakogukonnale juba pikk traditsioon,» rääkis Jakobson. «Inimesi tuleb kohale üle ootuste hästi.»

Tema sõnul ei saa kõnelda ei kontserdist ega teenistusest, vaid tegemist on kirikus asetleidva mõtisklusega, millele lisandub kontsert.

«Mõte oligi selles, et inimesed laulaksid koos laule, mida peame kõik teadma ja oskama,» lausus muusikapedagoog.

363 päeva aastat tühjana seisev Tänassilma kirik laguneb pisitasa, kuid kindlalt. Kohalikele teeb eriti muret varisemisohus torn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles