Tööseisak jõuab Viljandisse

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööseisaku ajal ähvardavad Viljandi haigla polikliiniku koridorid tühjaks jääda.
Tööseisaku ajal ähvardavad Viljandi haigla polikliiniku koridorid tühjaks jääda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Artikkel ilmus 6. oktoobri «Sakala» paberväljaandes
 

Esmaspäeval ühineb tervishoiutöötajate streigiga Viljandi haigla polikliinik, kus tööseisakus osaleb 56 töötajat, neist 30 arsti.

Registratuurist vastuvõtuaja saanud patsiendid ei pääse ühegi eriarsti vastuvõtule. Erandiks on psühhiaatrid ja kõrva-nina-kurguarst Elena Cherdyntseva, kes jätkavad tavapärast tööd.

Arst otsustab

Kui patsient on varem polikliinikus käinud ja arst on ta tagasi kutsunud, vastuvõtt ära ei jää. Samuti kehtivad ajad, mis on antud rasedatele ning 18-aastastele ja noorematele patsientidele.

Kabinetiõed helistavad neile inimestele, kes arsti juurde ei pääse, ja pakuvad uut aega kuupäevaks, mil eeldatavasti on taastunud normaalne töö.

Võib aga juhtuda, et mõnda inimest ei õnnestu kätte saada ja ta sõidab kaugelt kohale. Viljandi arstide liidu juhi Tiidrek Koemetsa ütlemist mööda on ajakirjanduses streigist ja selle laienemisest maakondadesse olnud väga palju juttu ning on üsna ebatõenäoline, et mõni inimene saabub täies teadmatuses arsti ukse taha. Vastuvõtt või sellest keeldumine on niisugusel puhul arsti otsustada.

Kui arst vastu ei võta, ei saada ta patsienti ka uuringutele. Mis saab aga siis, kui vereproovi andma või röntgenisse minnakse perearsti saatekirjaga?

Haigla juhatuse esimees Priit Tampere ütles, et väga täpselt sellele küsimusele vastata ei saa, aga põhimõte on selline, et inimesi ei tohi päris hätta jätta ja nende tervist ohtu seada. Iga juhtumit vaadatakse eraldi. Eriolukord on juhul, kui saatekirjal on arsti märge «Cito», mis viitab kiire uuringu vajadusele. Sellega võetakse patsient kindlasti vastu.

Peale Viljandi liituvad streigiga Pärnu, Kuressaare ja Narva haigla polikliinikud.

Erakorraline abi on tagatud

Kui palgaläbirääkimised on seni liiva jooksnud, siis ühe kokkuleppe on haiglad arstide liiduga siiski saavutanud. Nimelt ütles Tartu ülikooli kliinikumi avalike suhete juht Kristi Tael, et ärajäänud vastuvõttude arvu ei avalikustata.

Põhja-Eesti regionaalhaiglas, Ida-Tallinna keskhaiglas, Lääne-Tallinna keskhaiglas ja Tartu ülikooli kliinikumis jätkub streik ambulatoorses eriarstiabis ning peale selle katkestatakse uute plaaniliste haigete vastuvõtt statsionaari ja päevaravisse.

Tartu kliinikumis töötavad tavapäraselt androloogiakeskus ehk meestearstid, onkoloogia-hematoloogiakliinik, lastekliinik ja stomatoloogiakliinik.

Naistekliinikus võetakse vastu rasedaid ja sünnitusjärgseid ning vältimatut günekoloogilist abi vajavaid patsiente, inimesi, kelle ravi katkestamine võib ohustada nende tervist, ja alla 18-aastasi tütarlapsi. Sisekliinikus töötavad nagu ikka nakkushaiguste arstid, allergoloog ja gastroenteroloogid.

Kliinikumist öeldi, et erakorraline abi peab olema tagatud kõigile patsientidele ja see ei tähenda vaid osakonna töötamist, vaid ka seda, et tööseisakuga ühinenud eriarst võtab inimese ambulatoorselt vastu, kui see on tema tervise seisukohalt hädavajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles