Sööme need viis peotäit ära

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tervise arengu instituut alustas üldrahvalikku aktsiooni «Sööme ära!». Selle eesmärk on meelde tuletada soovitust süüa päevas vähemalt viis portsjonit ehk viis peotäit puu- ja köögivilju ning näidata, et paljudele keerulisena näiv ettevõtmine ei olegi nii vaevaline, kuid on tervise seisukohast väga tähtis.

Puu- ja köögiviljade söömine on tervisliku toitumise põhilisi näitajaid. Uuringud on paraku näidanud, et viis ja enam portsjonit tarvitab neid iga päev kõigest 10 protsenti inimesi. 24 protsenti ei tarbi puu- ja köögivilju iga päev üldse ning pooled söövad ainult ühe või kaks portsjonit.

«Puu- ja köögivilju tuleb süüa, sest need sisaldavad palju vett, vitamiine ning mineraal-, kiud- ja fütotoitaineid, mis aitavad vältida mitmesuguseid haigusi,» selgitas Tagli Pitsi. «Antioksüdantidena toimivad ained suurendavad organismi vastupanuvõimet, toetavad immuunsüsteemi ning aitavad alandada vere kolesteroolitaset ja vererõhku. Mõnel on ka antibakteriaalsed omadused.»

Pitsi lisas, et seekordne kampaania on astunud sammukese edasi: lihtsustamaks viie peotäie soovituse järgimist, toetavad kampaaniat mitmesugused Eesti toitlustusasutused ja suuremad toidukaupluste ketid, kes muudavad soovitusliku puu- ja köögiviljade koguse kättesaamise lihtsamaks.

Põnevate puu- ja köögiviljaroogade retseptidega annavad inspiratsiooni kolm tuntud toiduvalmistajat: toidu­blogijad Ragne Värk ja Silja Luide ning restorani Mamo perenaine Margit Härma. Suurte jaekettide köögiviljalettide Oilio salati­-buffet’st saab salatikastmete valmistamiseks toorainet ja õpetusi.

Kampaania tarbeks valmistatud videoretseptid ja koostööpartnerite pakkumised on veebilehel toitumine.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles