Tervise arengu instituut alustas üldrahvalikku aktsiooni «Sööme ära!». Selle eesmärk on meelde tuletada soovitust süüa päevas vähemalt viis portsjonit ehk viis peotäit puu- ja köögivilju ning näidata, et paljudele keerulisena näiv ettevõtmine ei olegi nii vaevaline, kuid on tervise seisukohast väga tähtis.
Sööme need viis peotäit ära
Puu- ja köögiviljade söömine on tervisliku toitumise põhilisi näitajaid. Uuringud on paraku näidanud, et viis ja enam portsjonit tarvitab neid iga päev kõigest 10 protsenti inimesi. 24 protsenti ei tarbi puu- ja köögivilju iga päev üldse ning pooled söövad ainult ühe või kaks portsjonit.
«Puu- ja köögivilju tuleb süüa, sest need sisaldavad palju vett, vitamiine ning mineraal-, kiud- ja fütotoitaineid, mis aitavad vältida mitmesuguseid haigusi,» selgitas Tagli Pitsi. «Antioksüdantidena toimivad ained suurendavad organismi vastupanuvõimet, toetavad immuunsüsteemi ning aitavad alandada vere kolesteroolitaset ja vererõhku. Mõnel on ka antibakteriaalsed omadused.»
Pitsi lisas, et seekordne kampaania on astunud sammukese edasi: lihtsustamaks viie peotäie soovituse järgimist, toetavad kampaaniat mitmesugused Eesti toitlustusasutused ja suuremad toidukaupluste ketid, kes muudavad soovitusliku puu- ja köögiviljade koguse kättesaamise lihtsamaks.
Põnevate puu- ja köögiviljaroogade retseptidega annavad inspiratsiooni kolm tuntud toiduvalmistajat: toidublogijad Ragne Värk ja Silja Luide ning restorani Mamo perenaine Margit Härma. Suurte jaekettide köögiviljalettide Oilio salati-buffet’st saab salatikastmete valmistamiseks toorainet ja õpetusi.
Kampaania tarbeks valmistatud videoretseptid ja koostööpartnerite pakkumised on veebilehel toitumine.ee