Spordiaasta tipptulemuseks tõusis Euroopa meistri tiitel

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii olümpiamängude neljanda koha kui Euroopa meistri tiitli tarbeks lihvis Kaspar Taimsoo (esiplaanil) koos paatkonnakaaslastega vormi Viljandis.
Nii olümpiamängude neljanda koha kui Euroopa meistri tiitli tarbeks lihvis Kaspar Taimsoo (esiplaanil) koos paatkonnakaaslastega vormi Viljandis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Spordiaasta säravaima tiitli tõi Viljandimaale siinse sõudeklubi president Kaspar Taimsoo, kes krooniti pühapäeval Itaalias neljapaadi koosseisus Euroopa meistriks.

«Ma arvasin, et konkurendid avaldavad veidi rohkem vastupanu,» tunnistas Taimsoo päev pärast võitu.

Olümpial neljandaks jäänud Eesti paarisaeruline neljapaat sõitis Itaalias peetud Euroopa meistrivõistlustele kindla favoriidina ning võistluste veebiküljel leidsid eksperdid, et eestlaste kullata jäämine oleks üllatus.

Favoriidid võtsid kõik

Eestlased võitsidki kõik kolm sõitu ning edestasid finaalis hõbeda saanud meeskonda enam kui kolme sekundiga, mis neljapaatide seas on väga suur edu.

«Olime oma ülesande kõrgusel,» leidis Kaspar Taimsoo. Samas polnud ta nõus väitega, et võistluse tase oli madal. «Pole põhjust arvata, et oleme midagi liiga kergelt saanud,» selgitas ta. «Eks iga riik ja paatkond otsusta ise, millisel võistlusel ta osaleb. Nii on ka maailma karikavõistluste etappidega.»

Saavutatud tiitel oli kõigile meestele tähtis tulevaseks hooajaks valmistumist silmas pidades. Eesti olümpiakomitee rahastamismudeli järgi oleks olümpia neljas koht jätnud sõudjad B-kategooria sportlaste hulka ning nad oleksid hakanud saama 810 euro suurust kuutoetust. Euroopa meistri tiitel tõstis paatkonna liikmed aga A-kategooria sportlaste sekka ning neile maksab olümpiakomitee 1215-eurost kuutoetust.

Taimsoo sõnul on sel hooajal kõik tähtsad stardid tehtud ja nüüd algab puhkus. Ehkki tänavusel peamisel võistlusel olümpiamängudel jäi Eesti paatkond neljandaks, peab ta hooaega kordaläinuks. «Võib küll öelda, et neljas koht on läbikukkumine, aga maailmas on siiski väga harukordne, et riik, kus on 350 sõudjat, suudab neljapaadil suurriikidega konkureerida.»

Uue aasta plaane ei ole

Kaspar Taimsoo ei osanud eile öelda, kas jätkab uuel aastal taas neljapaadil või kolib tagasi kahepaati. «Teen tööd selle nimel, et Eesti põhipaatkond moodustataks koos minuga,» sõnastas ta eesmärgi.

Viljandi sõudeklubi treener Ruth Vaar on veendunud, et head paatkonda pole mõtet lõhkuda ning neljal mehel oleks mõistlik koos jätkata. Kui neli aastat tagasi oli Vaar arvamusel, et Taimsoo võiks juba lähematel aastatel istuda ühepaati, siis praegu leiab ta, et Viljandi mees võiks jätkata suuremates paatides, sest on näidanud ennast väga hea eessõudjana.

«Ta on kaaslastest küll noorem, aga ikkagi alati eessõudjaks valitud — tal on lihtsalt nii hea paaditunnetus,» kiitis Taimsood tema esimene treener.

Ka sportlane ise oli arvamusel, et praegu ei ole tal mõistlik ühepaadis proovida. «Toorest jõudu jääb väheks,» selgitas ta. «Kui ikka kodus Tõnust (Endrekson — toimetus) jagu ei saa, pole mõtet maailma minna.»

Euroopa meistrivõistlustel osales viljandlastest ka Kaur Kuslap, kes sõudis koos pärnaka Sten-Erik Andersoniga kahepaadis ja lõpetas B-finaali kolmanda kohaga. Kokkuvõttes andis see üheksanda tulemuse.

«Noored mehed sõitsid välja väga hea aja,» oli treener Ruth Vaar oma hoolealuse üle uhke. Tema sõnul on eestlastest aegade jooksul paremat aega näidanud vaid Tõnu Endrekson ja Jüri Jaanson ning Kaspar Taimsoo ja Allar Raja. Treeneri hinnangul võib just Kuslapist ja Andersonist saada järgmine Eesti tipp-paatkond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles