Riigiprokuratuur taotleb Priit Toobalilt saadikupuutumatuse äravõtmist

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigi peaprokurör Norman Aas esitas reedel õiguskantslerile taotluse teha riigikogule ettepanek anda nõusolek Priit Toobalilt ja Lauri Laasilt saadikupuutumatuse äravõtmiseks ja nende suhtes süüdistusakti koostamiseks.
 


Riigiprokuratuur soovib esitada riigikogu liikmetele Priit Toobalile ja Lauri Laasile süüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ehk selles, et nad kallutasid Ivor Onksioni ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi meilikontole ja edastama neile seal olevad e-kirjad.

Lisaks soovib riigiprokuratuur esitada Priit Toobalile süüdistuse dokumendi võltsimises. Väidetavalt võltsis ta viit Eesti Keskerakonna kassa sissetuleku orderit, mis kajastavad tegelikkuses mitteasetleidnud sularahaannetusi kokku 11 030.28 euro eest.

Samuti soovib prokuratuur esitada Priit Toobalile süüdistuse erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumises, sest ta olevat võtnud võltsitud kassa sissetuleku orderite alusel erakonnale sularahas vastu 11 030.28 eurot, kuigi sissetuleku orderites ja nende alusel koostatud annetuste registris füüsiliste isikute sularahaannetustena kajastatud raha päritolu pole selge.

Tulenevalt Priit Toobali kui erakonna juhtivtöötaja ja pädeva esindaja tegevusest on kahtlustatav ka juriidiline isik mittetulundusühing Eesti Keskerakond.
Lisaks on kõnealuses kriminaalasjas kahtlustatav Ivor Onksion seoses ebaseadusliku sisenemisega Hannes Rummi meilikontole ning seal olevate e-kirjadega tutvumise ja edastamisega.

Vastavalt põhiseadusele on riigikogu liige puutumatu ning teda saab kriminaalvastutusele võtta ainult õiguskantsleri ettepanekul riigikogu koosseisu enamuse nõusolekul. Kriminaalmenetluse seadustiku alusel esitab õiguskantsler riigikogule ettepaneku või tagastab taotluse riigi peaprokurörile ühe kuu jooksul alates taotluse saamisest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles