Elamuspank aitas august välja

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaühingu Elamuspank pakutavatest suvistest teenustest on üks populaarsemaid joogikastidest laotud torni otsas kõõlumine. Ettevõtte osanik Kalvi Kants (paremal) on seejuures sageli ametis juhendaja ja turvaköie hoidjana.
Osaühingu Elamuspank pakutavatest suvistest teenustest on üks populaarsemaid joogikastidest laotud torni otsas kõõlumine. Ettevõtte osanik Kalvi Kants (paremal) on seejuures sageli ametis juhendaja ja turvaköie hoidjana. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandimaa noortekeskuse endine juhataja Kalvi Kants tunnistab, et sattus pärast töö kaotust tükiks ajaks sügavasse kriisi. Nüüd on ta sõpradega kahasse rajatud firma toel jalad taas alla saanud.

Pärast seda kui Kants oli 2009. aasta suvel linnavalitsuse liikme Tauno Tuula algatusel noortekeskusest hundipassi saanud, kandideeris ta Eesti eri paigus tulutult mitmesse ametisse. Ligi aasta oli noor mees sunnitud toime tulema töötuna, kuni valiti Palmse mõisa muuseumi pedagoogiks.

Häda pärast vastuvõetud amet talle aga ei sobinud ning Kants mõistis peagi, et august on tal lootust pääseda ainult ise härjal sarvist haarates ning oma väikest äri ajades.

«Mõtlesin paljudele valdkondadele, alustades vanavarast ning lõpetades käsitsi valmistatud telliskividega. Lõpuks jõudsin veendumusele, et kõige kindlam on korraldada seiklus- ja meelelahutusüritusi, millega olin pikalt kokku puutunud,» meenutab ta.

Ülitihe graafik

Kalvi Kants tänab õnne, et oli säilitanud lähedased suhted mitme endise noortekeskuse kolleegiga. Nüüd on neist kolm tema äripartnerid.

Eelmise aasta algul asutatud osaühingu Elamuspank põhitegevus on korraldada matku, suvepäevi, pidusid ja seiklusmänge. «Tegime endale ise töö, mis meile meeldib, ehkki hind on see, et mul pole maikuust peale olnud ühtegi vaba laupäeva. Ütlen ikka, et käin kogu aeg pidudel, aga pole juba ammu peole saanud,» muigab ta.

Kuigi majanduskriisist sündinud ebakindlus pole veel päris hajunud, on ettevõtete ja asutuste juhid hakanud Kantsi hinnangul oma töötajaid taas meelelahutusega motiveerima. Nad korraldavad aina suurejoonelisemaid suvepäevi, käivad kollektiiviga matkadel ning teevad meeskonnatöö koolitusi. Seejuures polevat enam kombeks koonerdada toidu ja jookidega.

Elamuspangale toovad enim tulu rahvarikkad suvepäevad, kuhu organiseeritakse peale õhtujuhtimise ja helitehnika lõbusaid atraktsioone, näiteks kastitorni otsa ronimist.

«Pidime pikalt nuputama, kuidas teha seda nii, et ei peaks igale poole tellima kallist tõstukit. Lõpuks töötasime välja oma variandi ning oleme sellega kõvasti populaarsust kogunud,» rõõmustab Kants.

Mullu soetas Elamuspank töötukassa alustava ettevõtluse toetuse abil mitu tegevusvahendit, näiteks vibuvarustuse, heli- ja valgustehnika, värvikuulimängu komplekti ning matkavarustust. Soovijate tarvis on varuks ka kiikingukiik ja madalraja elemendid ning vahupeo korraldamise vahendid ja mitmesugused batuudid.

Peamiselt eraettevõtted

Mõne aja eest väljatöötatud laste sünnipäeva pakett on Kalvi Kantsi sõnul ennekõike Tallinna teema, sest teenus pole odav. Ometi polevat klientidest puudust, sest jõukad pealinna pereinimesed olevat väsinud pidamast mudilaste sünnipäevi mängumajades.

«Omapärane teenus on poissmeeste pidu, mida korraldame Paldiskis. Sellesse kuuluvad näiteks kanuuretk, kaljuronimine, värvikuulimäng, vibulaskmine ja GPS-seadmetega orienteerumismäng,» jätkab Kants Elamuspanga teenuste tutvustamist.

Algses äriplaanis tegi osaühing panuse avaliku sektori asutustele. Nüüd on firma vahetute kogemuste põhjal jõudnud veendumusele, et see oli viga: maksumaksja kulul peetavates riigiasutustes ja omavalitsustes kehtib endiselt range kokkuhoiupoliitika ning seepärast moodustavad Elamuspanga klientidest ligi 90 protsenti eraettevõtted.

«Premia, Bigbank, G4S, Elion, Veolia Keskkonnateenused, CV Online, PricewaterhouseCoopers, ISS,» loetleb Kants tuntud suuri ettevõtteid, kellele nad lõppeval suvel on teenust pakkunud.

Kui eelmisel suvel korraldas tegevust alustav Elamuspank kõigest mõned suvepäevad, siis tänavuste sündmuste register küünib juba sajani. Mais ei olevat olnud päeva, mil firma poleks saanud suvepäevade kohta järelpärimist. Kantsi sõnul tuli neil paljudele ära öelda, sest suvine kalender oli tihedalt ettevõtmisi täis.

Ettevõte on jätkanud samas vaimus ning tegeleb praegu esimeste jõulupeopakkumistega.

«Meil vedas, et võtsime asja käsile pärast sügavat kriisi. Kui oleksime alustanud 2008. või 2009. aastal, poleks me arvatavasti pinnale jäänud, sest siis ei olnud meelelahutusteenuse järele nõudmist,» arutleb Kalvi Kants.

«Selles sektoris tegutsejad saavad alati esimesena vastu näppe, kui majanduses midagi viltu läheb. Meelelahutuse kraanid keeratakse ikka kõigepealt kinni. Aga praegu läheb meil hästi,» ütleb ta.

ETTEVÕTE
Osaühing Elamuspank asutati 2011. aasta veebruaris.
• Firma osanikud on Kalvi Kants, Liina Valt, Maarja Sagen ja Are Tints.
• Suviti on Elamuspanga tegemistesse haaratud ligi 15 Viljandi noort, kellest enamik on ühel või teisel moel olnud seotud kohaliku noortekeskuse või kultuuriakadeemiaga.

Allikas: «Sakala»
 

SELGITUS
ARE TINTS,

osaühingu Elamuspank osanik

Peale pidude ja suvepäevade korraldamise küsivad kliendid meilt palju paaritunniseid rabamatku. Meie tahaksime edasi arendada draamapedagoogikal ja seikluskasvatusel põhinevaid meeskonnatreeninguid.

Ühtlasi soovime rohkem rõhku panna mitmepäevastele raskusmatkadele, sest need pakuvad pinget ka meile endile. Selliseid ettevõtmisi reklaamime mõistega «teekond iseendani». Seda sorti seiklused, panevad proovile osalejate füüsise ja vaimu ning aitavad neil oma võimeid paremini tundma õppida. Niisugused elamused on huvitavad ja rikastavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles