Kardetud hinnatõusu proovitakse siluda ühiselt

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avatud elektriturg toob uusi pakkujaid. Lisaks Eesti Energiale on lubanud jõuliselt kliente juurde võtma hakata Läti ettevõte Latvenergo.
Avatud elektriturg toob uusi pakkujaid. Lisaks Eesti Energiale on lubanud jõuliselt kliente juurde võtma hakata Läti ettevõte Latvenergo. Foto: Peeter Kümmel / Sakala / montaaž

Viljandimaa omavalitsused pidasid mõttekaks panna seljad kokku ja leida ühise hankega firma, kellelt tulevast aastast avatud turul elektrienergiat osta.

Kuigi ühishanget korraldava riigihangete keskuse juhatuse liige Margus Lantin võrdleb avatud turgu lahinguväljaga, kus reegleid pole, loodavad omavalitsused elektrit uutes tingimustes siiski võimalikult soodsalt saada.

Koos on odavam

Elektri ostmise ühishankes on peale Viljandimaa veel tervete maakondade kaupa ühinenud näiteks Järva- ja Jõgevamaa. Samas Saare- ja Pärnumaalt pole teada veel ühtki soovijat.

Parema pakkumise saamise lootuses korraldatakse ost ühe hankena linnade ja valdade koolidele, lasteaedadele, tänavavalgustusele ja sotsiaalasutustele.

«Ühiselt osta on väga mõistlik,» rääkis Margus Lantin. «Selge reegel on, et mida rohkem ostad, seda odavamalt saad.»

Viljandimaa omavalitsuste liidu tegevdirektor Jaan Looga kinnitas, et kõik maakonna omavalitsused on ühishankega liitunud.

«Tuleb tunnistada, et uue olukorra kohta oli infot liikvel üsna vähe,» kõneles Looga. «Elektrienergia kulutused võtavad omavalitsuste eelarvest märgatava osa. Muidugi on siin ka erinevusi. Näiteks Viljandi soovib sellist paketti, kus oleks soodne ka öine tänavavalgustus, mis väiksemates paikades nii oluline pole.»

Looga lisas, et mingit survet ühise riigihanke korraldamiseks pole nendel, kelle aastane elektritarbimine on jäänud alla 40 000 euro.

«Meie otsustasime aga, et kui läheme hankesse koos, peaksime saama ka paremat hinda,» selgitas ta. «Ilma ühishanketa läheksid kulutused kindlasti suuremaks. Riigihangete keskuse pädevus sellise mahuka hanke korraldamiseks on ka kahtlemata parem.»

Looga tõdes, et kuna avatud elektrituruga Eestis kogemusi pole, ei oska keegi ka öelda, mis järgmisel aastal toimuma hakkab.

Kiired otsused

Margus Lantini sõnul on praegu ühishanke maht ligikaudu 75 000 000 kilovatt-tundi. Tahteavalduste ja tarbimisajaloo esitamise tähtaeg on eeloleval reedel. Septembri esimese nädalaga on planeeritud tarbimisandmete analüüsi ja süstematiseerimisega lõpule jõuda ning hankemenetluse kohta otsused ära teha.

«Selleks et elektrimüüjat vahetada, peab leping olema sõlmitud hiljemalt käesoleva aasta 9. detsembriks, sest seaduse järgi peab elektrimüüja vahetamisest ette teatama vähemalt 21 päeva,» selgitas Lantin.

«Valdkond on kahtlemata uus, kuid meie meeskonnal on suured riigihangete korraldamise kogemused. Tänaseks pole meie tehtud ühishangetest ühtegi vaidlustatud,» lisas ta.

Järgmise aasta 1. jaanuarist hakkab kehtima seadusemuudatus, mis avab Eesti elektrituru täielikult konkurentsile. Iga tarbija saab uuest aastast valida sobiva elektrienergia müüja ja hinnapaketi. Turu avanemine tähendab, et kolmandik elektriarvest ehk siis elektri hind avaneb konkurentsile. Eesti kasutajale tähendab see asjatundjate hinnangul energia kallinemist seniselt tasemelt kuni poole võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles