VÄLISMAA

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Segadus kõige väärtuslikuma firma tiitliga

Kuigi meediaväljaanded jõudsid hiljuti kuulutada Apple’i kõigi aegade suurima turuväärtusega firmaks, ei pea see kaugeltki paika, kirjutab soomlaste «Kauppalehti».

Vääraks osutunud uudises öeldi, et kui Apple’i aktsia maksis 661.24 dollarit, oli firma turuväärtus 622,7 miljardit dollarit. Lisati, et Microsofti viimane rekord oli 618,9 miljardit dollarit.

Veale viitas esimesena Columbia ülikooli väljaanne «Columbia Journalism Review», mille ülesanne on jälgida meedia eetilisust. See tuletas meelde, et niisugusel võrdlusel puudub igasugune mõte, kui ei arvestata raha väärtuse muutumist.

Siis tegid analüütikud inflatsiooniparanduse, millest selgus, et Microsofti 1999. aasta väärtus oli praeguses vääringus 856 miljardit dollarit. Sinna on Apple’il tükk maad.


Rumeenia president jääb ametisse

Rumeenia konstitutsioonikohus otsustas, et presidendi tagandamise referendum on kehtetu ning Traian Basescu jääb võimule.

Kohus pidi otsustama, kas 29. juulil presidendi tagandamiseks korraldatud referendumi tulemus on kehtiv. 87 protsenti rahvahääletusel käinuid küll toetas Basescu tagandamist, kuid paraku osales referendumil vähem kui 50 protsenti hääleõiguslikest kodanikest.

Rumeenia valitsev va­saktsentristlik USL koalitsioon vaidlustas referendumi järel hääletusaktiivsuse arvutamise aluseks olnud valijate nimekirjad, väites, et need olid aegunud. Seetõttu oli ülemkohus sunnitud referendumi kehtivuse kohta käiva otsuse kaks korda edasi lükkama.

Suri Etioopia peaminister

Etioopia kauaaegne peaminister, Aafrika mõjukamaid poliitikuid 57-aastane Meles Zenawi suri esmaspäeva hilisõhtul välismaal haiglaravil olles.

Zenawi tuli võimule 1991. aastal, olles kukutanud 17 aastat väldanud sõja järel kommunistliku hunta. Esmalt presidendina ning 1995. aastast peaministrina valitses ta riiki raudse haardega ja oli terrorismivastases võitluses USA tähtis liitlane.

Inimõiguslaste hinnangul kiusatakse teisitimõtlejaid ja võimukriitilisi ajakirjanikke Etioopias taga, opositsioon on süüdistanud peaministrit ja tema võimuerakonda valimispettuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles