Põllumeestele hakkasid kehtima uued nõuded

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Aasta algusest kehtib uus süsteem, mis sunnib põllumajandustootjaid toetuse saamiseks hoolikamalt nõudeid täitma.


Süsteem koosneb kohustuslikest majandamisnõuetest ning headest põllumajandus- ja keskkonnatingimustest. Lisaks kuulub nõuetele vastavuse alla püsirohumaa säilitamise kohustus.

Eesti põllumajandus-kaubanduskoja nõuandeteenistuse juht Lemmi Maasik ütles, et nõuetes pole tegelikult mitte midagi täiesti uut, peale selle, et ühe nõude rikkumine vähendab mitmeid toetusi. «Näiteks kui lehmadel pole kõrvamärke, ei vähendata mitte ainult loomatoetusi, vaid ka pindalatoetusi,» selgitas ta.

Nõuete täitmist hakkavad kontrollima nelja asutuse, põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti, keskkonnainspektsiooni, veterinaar- ja toiduameti ning taimetoodangu inspektsiooni inspektorid.

«Keskkonnainspektsioon hakkab PRIA-lt saadud nimistu järgi tegema tootjate kontrolli ning amet langetab kontrolli tulemuste põhjal toetuste kohta otsused, vähendades rikkumiste korral toetussummat või nõudes alusetult saadud toetuse tagasi,» ütles keskkonnainspektsiooni peadirektori asetäitja Olav Avarsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles