Reiki energiast võib leida abi kehale ja vaimule

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Luhaäär alustab massaažilauale heitnud inimese peast, kohti ehk positsioone on seal neli nagu rindkerelgi. Seljal on neli kuni kuus postitsiooni.
Tiina Luhaäär alustab massaažilauale heitnud inimese peast, kohti ehk positsioone on seal neli nagu rindkerelgi. Seljal on neli kuni kuus postitsiooni. Foto: Kenno Soo / Sakala

Viljandis Tartu tänava tervisetoas on võimalik saada massaaži, kuid teadlikumad otsivad sealt hoopis muud: seal saab oma vaimu- ja kehamuresid kosutada reikiga.

See iidne ravimisviis pärineb Jaapanist. Sõna «reiki» tähendab universaalset eluenergiat. Pealtnäha on meetod väga lihtne: ravitseja asetab käed eri kohtadesse inimese kehale või selle kohale.

Protseduuriks ei tule isegi riidest lahti võtta. Inimene peab tundma end võimalikult vabalt ja lõõgastunult, sest tähtis on eluenergia edastamine tema kehasse. Teise taseme koolituse läbinud, nagu tervisetoa perenaine Tiina Luhaäär, suudavad reikit edastada väidetavalt ka kaugravina vahemaa tagant või isegi läbi aja.

Tee reikini

«Mu mees oli haige ning ma tahtsin teda kuidagi aidata,» asus Tiina Luhaäär kirjeldama, kuidas ta tervendamismeetodini jõudis, endal silmad pisut veekalkvel. Siis sattus ta lugema artiklit reikist ning umbes kuu aja pärast kuulis selle koolitusest, millega kohe ka liitus.

«Enne õpinguid olin ma teine inimene,» sõnas Luhaäär. Ta tõestab seda mapitäie diplomitega. Need kõik on tulnud pärast esimese astme koolitust ning räägivad huvitavat lugu pidevast enesearengust.

Eri massaažidest, mida Luhaäär valdab, on eksootilisim iidne Tai massaaž Nuad Bo Rarn. Selle üle näib ta ka kõige rohkem uhkust tundvat.

«Olen teinud läbi vaimse arengu,» sõnas massöör. «Kui teen reikit, siis tunnen, et olen tugevam.»

Tiina Luhaäär astub esimesi samme, et saada reikis kõrgeim, kolmas aste, mis võimaldaks ravitsemisviisi ka teistele õpetada.

Jaapanis on reikit praktiseeritud tuhandeid aastaid, andes teadmisi edasi ainult meistrilt õpilasele. Läände jõudis see alles 1960. aastatel. Reiki harrastajad ütlevad, et see pakub kosutust nii vaimsel, füüsilisel kui hingelisel tasandil ning toetab keha loomulikku võimet ise ennast ravida.

Luhaäär rõhutas, et tegemist ei ole usuga, sellega tegelemiseks ei pea kedagi uskuma või vastupidi: võib uskuda ükskõik keda.

Selleks, et seansile tulla, ei pea isegi reikisse uskuma — piisab tervenemissoovist. Luhaäär selgitas: «Meil kõigil on võimalik üksteist tervendada, lihtsalt need, kes reikit ei praktiseeri, annavad ära oma energiat.»

Seansi alguses

Luhaäär alustab massaažilauale heitnud inimese peast, kus on neli kohta ehk positsiooni. Rindkerel on samuti neli ning seljal neli kuni kuus positsiooni. Seanss kestab tavaliselt poolteist tundi, kuid võib väldata ka kauem.

See, mis tunded seansi ajal tekivad, on igaühel erinev ning tegija ütlemist mööda polegi reikile õigeid ja valesid reaktsioone.

Seansi ajal mängib vaikne muusika, mis ei tohiks kedagi segada.

«On küsitud reikimassaaži, kuid siis olen üritanud selgitada, et on eraldi reikiseansid ja massaaž,» toonitab tervisetoa perenaine. Massaaži lõpetab ta reikiga, et inimest taas tasakaalustada. «Siia tulevad pigem teadlikud inimesed. Teadmatud ei oska seda lihtsalt küsida.»

Praktikuid on tema arvates palju, kuid neid, kes samamoodi Viljandis ettevõtjatena töötaksid, ta nimetada ei oska.

Kui paljudel turismiettevõtjatel algas suvega hoogsam tööperiood, siis reikihuvilisi on rohkem talvel. «Pimeda ajaga tekib stress või mõni muu kehaline probleem, millele otsitakse lahendust.»

Inimesed käivad seansil tavaliselt kord nädalas või harvem. Kui alustades tundus tervisetoa perenaisele kõige keerulisem küsimus, kuidas leida kliente, siis nüüdseks on talle selgeks saanud, et kõige paremini levib reklaam suust suhu.

Veel andis ta mõista, et reiki ei asenda traditsioonilist meditsiini, vaid aitab sellele positiivse lisana kaasa. Luhaääre sõnul on reiki efektiivsus suurem, kui tegeldakse ka jooga või mediteerimisega.

«Tuleks ennast leida. Inimene peab jõudma nii kaugele, et mõistab eneses toimuvaid muutusi,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles