Viiratsi vallas valmivad kaunid tordid

Merilyn Säde
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarika Raudsepp
Maarika Raudsepp Foto: Erakogu

Viiratsi vallas elavale Maarika Raudsepale on alati meeldinud sõpradele külla minnes omatehtud tort kaasa võtta. Umbes kolme aasta eest hakkas ta magusat valmistama ka tuttavatele ja tuttavate tuttavatele.

Õisu tehnikumis kondiitri-pagari eriala õppinud Raudsepa sõnul ei meeldi talle poest torti osta ning parema meelega valmistab ta neid ise. «Minu tehtud tortides ei ole kemikaale ning need on pigem mahetoodang,» lausus ta.

Enamasti valmistabki Raudsepp torte sõpradele ja tuttavatele. «Nende kaudu on ka teised inimesed mulle helistama hakanud ja küsinud, kas saaksin mõne tordi valmistada.» Soovijad võtavad ühendust nii telefoni teel kui sotsiaalvõrgustiku Facebook kaudu. «Facebooki kirjutatakse üllatavalt palju kirju,» tõdes Raudsepp ja lisas, et vastab huvilistele alati.

Võimete proovilepanek

Tordimeistri sõnul on kliendid soovide poolest erinevad. «Väga paljud tahavad, et teeksin tordi oma ideedest lähtuvalt, kuid osal on ka endal kindel visioon,» rääkis ta.

Maarika Raudsepa arvates tuleb klientide soovide täitmine isiklikule arengule kasuks, sest nõuab oma võimete proovilepanekut. Kui tahetakse torti lapse sünnipäevaks, küsib küpsetaja lapse huvide kohta, sest siis saab ta aimu, kuidas hõrgutist kaunistada. Ka tordi maitse sõltub tellija soovist.

Meister rääkis, et kodustes tingimustes töötades on tal ka aega detailidele tähelepanu pöörata. «Mulle meeldib katsetada ja uute mõtetega lagedale tulla,» ütles Raudsepp ja lisas, et teiste ideid ta ei kasuta.

Enamasti on ta magusaid hõrgutisi valmistanud sünnipäevadeks ja juubeliteks, kuid edaspidi kavatseb end proovile panna pidulike pulmatortidega. «Selliseid korralikke pulmatorte, mis on suhkruglasuuriga ja mitmekorruselised, kavatsen alles nüüd rohkem tegema hakata,» ütles Raudsepp.

Tordid untsu ei lähe

Peale magusate teeb ta ka võileivatorte. «Samuti olen valmistanud kringleid, koogikesi ja küpsiseid,» loetles pagar ja lisas, et kringleid ei tee ta ajanappuse tõttu eriti tihti. «Kringlile kulub kaua aega, näiteks vajab taigen kerkimist, ja üksi ei jõuaks kõigega valmis.»

Maarika Raudsepa sõnul pole tal seni ükski tort untsu läinud. «Ütlen ausalt, et seni on kõik hästi välja tulnud ning läinud plaanipäraselt,» rõõmustas ta. Kui midagi ka valesti läheks, teeks ta kliendile kindlasti uue tordi.

Raudsepp pole oma tegevust eriti reklaaminud, sest sel juhul oleks tal kondiitritoodete valmistamiseks vaja abikäsi. «Kui suuremalt tegutsema hakata, oleks kindlasti vaja rohkem ruumi ja abilist,» põhjendas ta. Praegu on tal maast laeni külmkapp ja veel teinegi, kuid tootmise suurenedes jääks neist väheks.

«Mõtteid tegevust laiendada on muidugi olnud, kuid praegu ei ole selleks aega,» ütles ta ning selgitas, et tahab pühenduda perele ja hoolt vajab ka lilleaed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles