Eesti tippmaletajad tulevad turniirile

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgeima reitinguga Eesti maletaja Kaido Külaots kaotas pool punkti teises voorus.
Kõrgeima reitinguga Eesti maletaja Kaido Külaots kaotas pool punkti teises voorus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti paremad maletajad kogunevad nädalavahetuseks Viljandisse, et selgitada endi seast osavaim Ilmar Raua mälestusturniiril, Eesti kõige pikema ajalooga malevõistlusel.

46. Ilmar Raua mälestusturniiril osaleb kuus suurmeistrit, nende seas seitsmekordne Eesti meister Kaido Külaots. Kõrgeima koefitsiendiga mängija on aastaid USA-s elanud Jaan Ehlvest. «Eestis peetava turniiri kohta mängib Viljandis väga palju suurmeistreid,» rõõmustas turniiri peakorraldaja Gert Elmaste. «Kokku on oodata ligi 70 maletajat.»

Elmaste sõnul on võistluse pikk ajalugu ja hea maine see, mis maletajaid Viljandisse toovad. «Näiteks 40 aastat tagasi, 1972. aastal mängis Ilmar Raua turniiril ka eksmaailmameister Mihhail Tal,» meenutas peakorraldaja. «Kusjuures ta ei tulnud esimeseks.»

Seekordne turniir algab Viljandi spordihoones täna õhtul. Avapäeval mängitakse 25 minutit ja igale käigule lisandub 15 sekundit. Järgmisel kahel päeval on mänguaeg 45 minutit ja igale käigule lisandub 30 sekundit.

Eestis on Ilmar Raua turniir ainus, millel katsetatakse punktisüsteemi, kus võit annab kolm punkti ja viik ühe. «See tähendab, et tugevad maletajad ikka mängivad teineteise vastu ja kiirviike tehakse vähe,» selgitas Elmaste.

Turniiri võitja selgub pühapäeval kella 14 paiku.

1913. aastal Viljandis sündinud ja 1941. aastal Buenos Aireses surnud Ilmar Rauda loeti 1920. ja 1930. aastatel Eesti üheks andekamaks maletajaks. Ta tuli kahel korral Eesti meistriks ja aitas Eesti koondise 1939. aastal Argentinas Buenos Aireses peetud maleolümpial pronksile. Alates 1966. aastast peetakse Viljandis Ilmar Raua mälestusturniiri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles