Vaimuveaga noor vedas tööle tahtjaid ninapidi

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuntud laulusalm ütleb, et kurgid sulle, raha mulle. Väljamõeldud sisuga kuulutus jättis huvilised rahata ning kurke ei paistnud kuskilt.
Tuntud laulusalm ütleb, et kurgid sulle, raha mulle. Väljamõeldud sisuga kuulutus jättis huvilised rahata ning kurke ei paistnud kuskilt. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Artikkel ilmus kolmapäevase "Sakala" paberlehes

Mida arvaksite, kui teile pakutaks tööd, mille eest saaks tavalisest tublisti rohkem palka, aga tegema peaks sada korda vähem? Vaimupuudega noore nali tõi Viljandi bussijaama seltskonna huvilisi.

«Sakala» toimetuse vihjeliinile teatasid valekuulutusest kaks petta saanud inimest, ühtlasi küsisid nad, kuidas selline halb tegu üldse sündida saab.

«Neljapäevases lehes oli kuulutus kurgikorjajatele,» kirjutas üks neist. «Töö pidi hakkama esmaspäeva hommikul, töötajaile olevat tellitud buss. Inimesed tulid kohale lootuses tööle minna, aga bussi polnud ja korjamist ka mitte. Kas see oli nali ja kas kuulutuse avaldaja saab karistada?»

Teine hanekstõmmatud töösoovija teatas anonüümselt, et kella kaheksaks hommikul oli bussijaama kogunenud umbes viisteist inimest.

«Tuli välja, et see oli ühe haige inimese nali,» ütles petetu. «Ta mängis tööandjat ja see oli kõikidele nii usutav, et keegi ei osanud halba arvata. Kohale tuldi isegi Saaremaalt, sest töötasuks lubati neli eurot tunnis.»

Petetu ei selgitanud, kuidas, aga ütles, et seitse inimest said lõpuks teada, et teo taga on Künni tänaval asuva puuetega laste maja kasvandik, keda otsima mindi.

«Oma teole ta vastust ei andnud, ei tulnud isegi toast välja,» kirjutas petetu, kelle sõnul oli koos kuulutajaga tegutsenud veel teinegi laps. Üks neist on poiss, teine tüdruk.
«Kuidas on võimalik, et puuetega laste järelevalve on nii halb?» imestas petetu.

Perekodu selgitab

Viljandimaa omavalitsuste liidu loodud sihtasutuse Perekodu sotsiaaltöötaja Margit Pajo ütles, et kuulutuse avaldas 16-aastane erivajadustega noormees. Algul pani ta kirja enda telefoninumbri, kuid hiljem vahetas selle kaaskasvandiku oma vastu. Nii vastaski osale kõnedele samuti erivajadustega 13-aastane tüdruk, kelle telefoninumber ja e-posti aadress pärast kuulutusse jäid.

Peremajas ei ole veel internetiühendust, kuulutus pandi üles avaliku internetipunkti arvutist.

«Vestlesin noormehega ning mõlema kasvandikuga rääkis nende endi kasvataja ja meie palvel ka politseinik,» kõneles Pajo. «Teo motiive ei oska noormees üheselt selgitada. Võib arvata, et ta soovis midagi mõjutada ja saada tähelepanu. Vähene analüüsioskus võiski sellise teoni viia.»

«Selgitamine kindlasti jätkub,» lausus sotsiaaltöötaja. «Samuti saame kasutada mõjutusvahendeid — nende hüvesid piirata.»

Pajo sõnul lubas poiss, et ta enam niimoodi ei tee, ning tüdruk oli pahanduse tekkimise pärast mures ja mõistis ehk isegi paremini teo tõsidust.

«Meil on väga kahju, et sellise pettuse korraldasid meie asutuse kasvandikud,» lausus sotsiaaltöötaja. «Suhtlemisvahendite kättesaadavus ja asjaolu, et lapsed oskavad neid hästi kasutada, on väljakutseks ka meie asutusele.»

Ta tõdes, et Perekodu peab paremini läbi mõtlema, kuidas selgitada lastele ja noortele meediavahendite kasutamise head tava ning ohte.

«Kavatseme teha koostööd lastekaitseliiduga, kes on käivitanud programmi noorte nõustamiseks interneti kasutamisel. Võimalik, et seda programmi tuleb asenduskodu lastele kohandada ja siis saab seda kasutada ka teistes perekodudes,» nentis Pajo.

Kuulutuse sisu

Soodsat kurgikorjamist lubanud kuulutus ei ilmunud ajalehes, nagu pahased petetud väitsid, vaid kuulutusteportaalis Soov.ee, milleni pääseb ka «Sakala» veebikülje kaudu.

Kuigi kuulutuse stiil ja sisu võinuks tööhuvilise valvsaks muuta, oli soodne hind ilmselt see, mis ettevaatlikkuse suigutas ja tõi osa inimesi bussijaama kokkulepitud ajaks kohale.

Naisenime kasutanud kuulutaja pakkus tööd kurgikorjajale Viljandimaal Pärsti vallas. Väikese näpuvea oli ta teinud tööd kirjeldades (siin ja edaspidi kirjaviis muutmata): «pakun tööd kugi korjajale».

Veel oli kuulutusse lisatud: «vanus peab olema 18a», «auto tuleb ise järgi ja toob tagasi kah», «4€ on 1h tasu selle sees peab olema korjatud 10kg kurki». Tööajana oli kirjas kella 8—16.

Kuulutaja nimele lisaks oli avaldatud e-posti aadress ja telefoninumber. Kuulutus sisestati veebiportaali 25. juuni õhtupoolikul ja muudeti kahel korral 27. juunil. Kuulutuse sisestaja kustutas selle 28. juuni õhtul.

Ilmselt leppisid huvilised libatööandjaga kohtumise aja ning koha kokku e-kirja ja  telefoni teel, sest seda infot kuulutuses ei olnud, vähemasti mitte pärast muutmist. Üks haneks tõmmatu märkis, et lubatud tööhommikul oli libatööandja telefon välja lülitatud.

Soov.ee andmeil ei ole kõnealusel kuulutajal portaalis kasutajakontot ning ta pole sama nime ja telefoninumbriga rohkem kuulutusi avaldanud. Kuulutuse sisestamine selles portaalis on üldjuhul tasuta, kui pole tegu näiteks firmaga, kes paneb üles korduvaid ärikuulutusi. Kuulutuse ülespanekuks ei ole vaja kasutajakontot avada.

Kurgikasvataja hinnang

Eilses «Sakalas» tõelise kurgikorjajate kuulutuse avaldanud taluperemees Uko-Mikk Kikkas rääkis, et kõnealust kuulutust oli näinud osa tema töötajaid, kes siis arutlesid neljaeurose tunnitasu ja tunnis nõutud kümne kilo üle.

«Kui keegi sedasi maksaks, läheksin ise ka kohe korjama,» ütles Kikkas pärast naerupahvakut. «Kümme kilo kurke korjab kolme kuni viie minutiga. Kogenud korjaja jõuab spetsiaalsel lavatsil ühe tööpäevaga korjata kuni tonni kurke.»

Kikkas selgitas, et tema talupidamises veab traktor põllul aeglaselt enda järel lavatsit, millel töölised on kõhuli, nopivad kurke ja viskavad enda ette kasti.

Taluperemees hindas, et kurgikorjaja tavaline taks on 2—2.50 eurot tunnis, palju sõltub hooajast ning korjamiskiirusest. «Ma ei usu, et Eestis keegi neli eurot tunnis maksaks,» lausus ta.

Arvestades libatööandja nõudmist korjata nelja euro eest tunniga kümme kilo kurke, olnuks too variant kogemustega korjaja päevatööst sada korda lihtsam.

Tööjõu kohta märkis Kikkas, et töötuid on palju, aga inimesi, kes tahaks tööd teha, vähe.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles