Paala järvel saab lauaga mööda veepiiri liuelda

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi wakepark’i instruktor ja operaator Gerry Mäekivi demonstreeris eile, kuidas veelauaga üle järve libisemine käib.
Viljandi wakepark’i instruktor ja operaator Gerry Mäekivi demonstreeris eile, kuidas veelauaga üle järve libisemine käib. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Möödunud reedel avati Viljandis Paala järve ääres mõningase viibimisega wakepark’iks nimetatav atraktsioon, mis libistab veelaudureid mootori ja trosside abiga üle järve.

Kui «Sakala» reporter koos fotograafiga eile keskpäeval Paala järve äärde jõudis, oli wakepark’i seadeldis parasjagu rivist väljas. Seda aga vaid korraks.

«Tuli lihtsalt masti otsas käia,» nentis atraktsiooni püsti pannud osaühingu Viljandi Veepark juht Rome Arumaa, kui rike pärast süsteemi ülevaatamist kadus. Wakepark’i operaator ja instruktor Gerry Mäekivi võttis seejärel kiivri, ujumisvesti ja veelaua ning näitas, mismoodi  liuglemine käib. Tema tavapärase koha operaatoripuldi taga võttis üle Rome Arumaa.

Kahel pool Paala järve seisvate terasmastide vahel jookseb mitme meetri kõrgusel 180 meetri pikkune tross. Selle külge on kinnitatud veonöör, mis liigub mootori jõul kuni 35 kilomeetrit tunnis ning veab veelauaga sõitjat.

Ühe korraga 20 ringi

Gerry Mäekivi ütlemist mööda kulub wakepark’il sõitmise nõksu kättesaamiseks harilikult paar-kolm sõidukorda, kuid on ka neid, kellel see kohe väga hästi välja tuleb.

«Kõik on konkreetses inimeses kinni,» sõnas Mäekivi. Ta rääkis, et reedel oli sõitmas käinud 30—40-aastane mees, kes ilma igasuguse kogemuseta veelaual kenasti püsti püsis. «Tavaliselt kukutakse poi juures tagasipööret tehes,» täpsustas instruktor.

Sõitma lastakse juba seitsmeaastasi lapsi. Et kõik sõitjad peavad kandma ujumisvesti, pole ka ujumisoskus hädavajalik. Varustus antakse sõitjale kohapeal, kuid soovi korral võib kasutada oma veelauda või -suuski.

Soovija saab sõita kümme minutit järjest. Gerry Mäekivi ütlemist mööda on olnud mitu klienti, kes oleksid tahtnud pärast üht seanssi veel teisegi võtta, kuid on pidanud tunnistama, et käed on väsinud.

Rome Arumaa kinnitusel kulub täiskiirusel ühe ringi läbimiseks 30 sekundit. See tähendab, et kordagi kukkumata õnnestub ühe piletiga sõita kuni 20 ringi.

Gerry Mäekivi rääkis, et wakepark’i avamise päeval, mil ilm oli ilus, käis sõitmas üle kümne inimese. Järgmised päevad on olnud jahedavõitu ja kliente on nappinud. Laupäeval, kui sadas hoogsalt vihma, jäeti piletite müük sootuks ära.

Huvi on olnud suur

Rome Arumaa jutu järgi võiks olla keskeltläbi 11 klienti päevas. «Kui mõnel päeval käib vähem inimesi, tuleb teisel päeval jälle rohkem pileteid müüa,» lausus ta.

Gerry Mäekivi kinnitas, et atraktsiooni vastu on suur huvi olnud. «Alles praegu käis üks poiss küsimas, kui palju sõitmine maksab,» sõnas ta eile keskpäeval.

Mastid jäävad kahele poole järve üles suve lõpuni. Tuleval reedel peetakse Paala järvel wakepark’i võistlused ning selleks paigaldatakse Rome Arumaa sõnul rajale hüppekohad ja takistused, mille juurde oskajamad sõitjad ennast juhtida saavad.

Esialgsete plaanide järgi pidanuks kõnealune atraktsioon Paala järve kohale kerkima juba juunikuu alguseks. Vahepeal otsustati Ettevõtluse Arendamise sihtasutusest projektile starditoetust küsida ning see lükkas avamise edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles