Linn liidab kultuuriasutused uudseks Sakala keskuseks

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / montaaž

Artikkel ilmus 13. juuni "Sakala" paberlehes

Kui Viljandi kultuurimaja suve teisel poolel remonditud hoones uksed lahti teeb, ei kanna see enam kultuurimaja, vaid Sakala keskuse nime. Lisaks liidetakse uue asutusega suur osa raamatukogust.

Sellele ideele tahab linnavalitsus juba juuni viimasel kolmapäeval volikogult heakskiidu saada, et 1. augustil uue nime ja vormiga asutus avada. Sakala keskusesse peaks koonduma hulk Viljandi kultuuriasutusi: senine kultuurimaja, Kondase keskus, noortekeskus, kõik vabaõhulavad ning osaliselt raamatukogu.

Raamatukogu täiel määral keskusega liita ei saa, sest see kannab ka maakonnaraamatukogu funktsiooni. Nii ongi linnajuhtide peas küpsenud mõte lahutada raamatukogu sisuline töö ja majandustegevus. Viimane viiakse koos hoonega Sakala keskuse alla, kellelt raamatukogu hakkaks seejärel ruume rentima.

Selline samm tooks kaasa olukorra, kus üks linnaasutus rendib oma tegevuseks ruume teiselt.

Viljandi linnapea Loit Kivistiku sõnul on ettevõtmise taga soov hoida kokku halduskulusid. «Kontoritarbeid ja muud igapäevatöös vajaminevat saaks osta ühiselt,» selgitas ta.

Lisaks saaks linnavalitsus tõenäoliselt säästa tööjõukulusid. Uue keskuse puhul ei vajaks raamatukogu ja kultuurimaja linnapea arvates enam kahte majandusjuhti. Samuti saaks Kivistiku meelest paremini rakendada koristajaid, valvureid ja muud tehnilist personali, kes raamatukogus ametis on. «Selles osas tuleb veel tublisti mõttetööd teha,» tõdes ta.

Linna palgal olevate töötajate arvu on raekojas juba mõnda aega vähendatud. Nii pole üheski linnaasutuses enam raamatupidajaid, vaid nad kõik on koondatud linnavalitsuse ruumidesse. Viimati viidi raekotta üle koolide arvemajandus.

See on toonud linnale rahalist kokkuhoidu, sest osa inimesi on koondatud, ning linnapea väitel on linnavalitsuse rahandusosakonnal palju parem ülevaade Viljandi üldisest rahalisest seisust.

«Kõik Eesti omavalitsused on hädas sellega, et halduskulud söövad eelarvet,» selgitas Kivistik. «Oleme püüdnud neid võimalikult palju vähendada.»

Ainsa linnale kuuluva kultuuriasutusena jääks liitmistehtest välja Lossi tänaval asuv nukuteater. «Nemad toimetavad mõnusalt ja õdusalt omaette ning võiksid nii ka edasi jääda,» arvas Kivistik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles