Raamatukogust saab võtteplats

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kultuuriakadeemia tantsutudengid Kalmer Liimets ja Brite Vilgo lubavad kohale tulijatele meeltülendavat laupäeva.
Viljandi kultuuriakadeemia tantsutudengid Kalmer Liimets ja Brite Vilgo lubavad kohale tulijatele meeltülendavat laupäeva. Foto: Kenno Soo

Et äratada noorte lugejate tähelepanu, korraldab Viljandi linnaraamatukogu homme uuendusliku reklaamvideo filmimise.

Lipdub’iks nimetatavat reklaami on Eestis tehtud ainult mõned korrad, Viljandimaal on säärane ettevõtmine esmakordne.

«Tulge ja saage osaks ajaloost!» on kirjas ettevõtmise tutvustuses. See saab teoks tänu raamatukogu töötajate algatusele.

Reklaamklipi vajalikkust põhjendas raamatukogu huvijuht Vilja Volmer sellega, et noorte lugemus on märgatavalt kahanenud. See muutus ei ole aset leidnud üleöö, vaid pikema aja jooksul koos tehnika arenguga. «Veel paarkümmend aastat tagasi ei olnud fantaasia ergutamiseks muid võimalusi kui kirjanduse lugemine,» nentis Volmer.

Põhjusi, miks raamatuid peaks lugema, on huvijuhi sõnul palju: lektüür avardab silmaringi ja arendab mõtlemist, annab aimu teistest kultuuridest ning suurendab empaatiavõimet.

Videot kirjeldades ütles huvijuht, et see aitaks paremini jõuda noorte lugejateni.

Huvijuhi sõnul tekkis tal reklaamklipi idee tänu koolitusele, kus osavõtjatele näidati osa paljudest internetis leiduvatest lipdub-videotest. «Ma soovin kõiki selliseid asju järele proovida,» lausus Volmer.

Homme kell 14.30 on raamatukogus kogunemine, kus määratakse kindlaks iga osaleja  tegutsemine ning seejärel tehakse proovi. Võtted algavad alles kella 16-st, kui raamatukogu on suletud, et ei peaks lugejatele ebameeldivusi valmistama. Võtted kestavad mõne tunni, sest isegi kui kõik on omal kohal ja teavad, mida teha, peab parema tulemuse saamiseks filmima mitu korda. Võtetele on oodatud igas vanuses ja eas inimesed.

Video tegemiseks kasutatakse eesti bändi August Hundi lugu «Tantsulõvi». Korraldajate sõnul on see kaasahaarav ja piisavalt noortepärane laul. «See on sinu saal ja sina selle staar,» kõlab refrään ning need sõnad sobivad hästi ka raamatukogu lugemissaali.

Lipdub’i lavastavad Viljandi kultuuriakadeemia tantsukunsti osakonna noored koreograafid Kalmer Liimets ja Brite Vilgo. Liimets ütles ettevõtmisest kõneldes enesekindlalt, et eeltöö on tehtud, kuid kohapeal on vaja palju improviseerida.

«Väga viis minu meelest,» hindas Liimets seda, kuidas raamatukogu pingutab, et linnapildis silma jääda. «Raamatukogu pakub ettevõtmisi igas vanuses inimestele ja tuletab nüüd noortele meelde, et nad on sinna oodatud, et see on nende saal.»

Raamatukogu palub videos osaleda soovivatel huvilistel endast teada anda, lisades end Facebookis üritusel osalejaks või kirjutades raamatukogu huvijuhile e-posti aadressil vilja.volmer@raamatukogu.viljandi.ee või huvijuht@raamatukogu.viljandi.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles