Viljandimaa elanikke ootab vaktsiinibuss

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Difteeria ja teetanuse liitvaktsiin ainus täiskasvanutele mõeldud tasuta vaktsiin. Pilt on illustratiivne.
Difteeria ja teetanuse liitvaktsiin ainus täiskasvanutele mõeldud tasuta vaktsiin. Pilt on illustratiivne. Foto: Liis Treimann

Lähemalt saab lugeda 7. juuni «Sakalast»

Viljandi maavalitsus korraldab kampaania «Viljandimaa hoolib, hooli sina ka!» käigus elanike kuni 50-protsendise soodushinnaga vaktsineerimise A- ja B-hepatiidi vastu. Ettevõtmise ajal pargib vaktsineerimisbuss Viljandis Vabaduse platsil kolm päeva.


«Kõige tähtsam on tervete inimeste kaitse,» rõhutas Viljandi maavanem Lembit Kruuse vaktsineerimise olulisust. «Tervis on meie kõige suurem vara ning selle hoidmiseks tuleb teadlikult rohkem panustada. Vaktsineerimine tähendab hoolivust iseenda ja lähedaste suhtes.»

Vaktsineerida saab kolmel päeval: laupäeval, 9. juunil kella 11–19 seisab vaktsineerimisbuss Viljandi maavalitsuse hoone (Vabaduse plats 2) bussipeatusepoolse nurga juures, tuleval nädalal, 12. ja 14. juunil kella 10–19 pargib buss Vabaduse platsil.

Vaktsineerida on võimalik nii A-kui B-viirushepatiidi vastu. Samuti on saadaval A- ja B-hepatiidi vastane kombineeritud vaktsiin. Pikaajaline kaitse saavutatakse pärast kahte A-viirushepatiidi või kolme B-viirushepatiidi vaktsiini annust. Kombineeritud vaktsiini puhul on tarvis kolme süsti.

Viljandi maavalitsuse sotsiaalala peaspetsialisti Luule Vitsuri jutu järgi saavad vaktsiinibussi minna nii esimest vaktsiiniannust soovijad kui kordusvaktsineerimisele tulijad. Soodustused kehtivad kõigile. Kaasa tuleb võtta isikukoodiga dokument ja kui on, siis ka immuniseerimispass. Eelnevalt on Vitsuri sõnul soovitav konsulteerida perearstiga.

Olenevalt vaktsineeritava vanusest ja vaktsiini tüübist on ühe annuse soodushind 11,85–20,72 eurot, millele lisandub protseduuri eest üks euro teenustasu. Tasuda saab nii sularahas kui pangakaardiga.

Hepatiit ehk kollatõbi on maksapõletik, mille põhjuseks on nakatumine kas A-, B-, C-, D- või E-hepatiidi viirusega. Pika peiteaja — kolm nädalat kuni kolm kuud või enamgi — tõttu kulub kaua, enne kui hepatiidi haigusnähud ilmnevad. Tüüpilised ägeda haiguse sümptomid on kollane nahk ja kollakad silmavalged, väsimus, kõhuvalu ja iiveldus. Tervenemiseks võib kuluda mitu kuud.

A-hepatiit kandub edasi otsese kontakti, pesemata käte, saastunud vee ja toiduga. Seda saab vältida järgides elementaarseid hügieeninõudeid ja ennast vaktsineerides.

B-hepatiit on väga nakkav ning viirus kandub edasi nakatunud inimese vere või kehavedelikega. Parim kaitse B-hepatiidi vastu on samuti vaktsineerimine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles