Repliik: Komm või komms?

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Kiiler
Gert Kiiler Foto: Elmo Riig / Sakala

Sel nädalal potsatas mu meilboksi Läti maiustustetootja Laima pressiteade, milles anti teada, et firma tõi kevadel turule spetsiaalselt Eesti tarvis toodetud kommisarja ning sellel läheb väga hästi. Maiustuste nimedki olid üdini eestipärased, nagu «Proua Prääks» ja «Rebase Rein».

Kõik on muidu ju tore ja ma ei sea sugugi kahtluse alla nende toodete maitseomadusi, aga ikkagi on mul tunne, nagu oleksin veidi petta saanud. Kas ei üritata pugeda mulle rahakotti petliku muljega, nagu ostaksin armsat ja oma Eesti toodet?

Paljudel klientidel on tore komme eelistada valikut tehes kodumaist kaupa ja kes pisemas kirjas tootja nime otsima ei vaevu, võib naaberriigis tehtut vabalt omamaise pähe osta ning olla hiljem pettunud.

Just selline tunne oli mul siis, kui ostsin kunagi mingi Lotte pildiga toote — vist küpsise, aga täpselt ei mäleta — ja pärast selgus, et polegi meie oma.

Muidugi on meil turumajandus ja keegi ei saa sellist käitumist keelata, aga inimestel, kes soovivad eelistada kodumaist tootjat, tasub kaupa veidi lähemalt uurida, enne kui nad selle korvi tõstavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles