Kultuuriakadeemia peab aastapäeva

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuurikolledžist sai kultuuriakadeemia 2003. aastal.
Kultuurikolledžist sai kultuuriakadeemia 2003. aastal. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Käesoleval nädalal tähistab Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia oma 60. aastapäeva. Kokku tuleb enam kui pool tuhat vilistlast ning endist ja praegust töötajat.

Suuremate ürituste hulgas on täna Ugala teatris kutsetega kuulajatele mõeldud kontsert «Loomisest loodud lood» ning homne vilistlaste kokkutulek.

«Huvi vilistlaspäeva vastu oli elav ning end registreeris 550 inimest,» rääkis päeva üks korraldajaid Hannele Känd, kes on samuti kultuuriakadeemia lõpetanud. «Kindlasti tuleb kohale ka neid, kes pole end registreerinud. Nende mahutamisega võib küll raskusi tekkida, kuid katsume ikka hakkama saada ning tagasi ei hakka kedagi saatma.»

Videofilm ja raamatud

Homsel kontsertaktusel Ugalas tunnustatakse kooli endisi ja praegusi töötajaid, üles astuvad tudengid ja värsked vilistlased. Vaadata saab videofilmi, osta kooli meeneid ja raamatuid. Lisaks avatakse vilistlaspäeval mitu näitust, aset leiavad osakondade vilistlaste kokkusaamised, käigud kultuuriakadeemia hoonetesse ning kireva programmiga piduõhtu koos Estraadiraadio ja Kaire Vilgatsiga.

«Külalisi tuleb kõikjalt Eestist,» kinnitas Känd. «Kõige rohkem on raamatukogunduse eriala lõpetajaid ning neid on ka enim registreerunud. Kontsertaktus ja õhtune pidu on päeva suuremad ettevõtmised, kuid neile lisandub hulk väiksemaid. Päeva kulminatsioon on kindlasti see, et üle aastate saab suur hulk inimesi taas Viljandis kokku.»

Kaks esitlust

Laupäeval esitletakse ka artiklite ja esseede kogumikku «Ühine teistsugusus», mis on valminud kultuuriakadeemia ning etnoloogia- ja folkloristikatudengeid ühendava organisatsiooni Tartu Nefa Rühm koostööna.

Kogumiku pealkiri viitab arusaamale kultuuriakadeemiaga seotud inimestest, kes on end pidanud pisut teistsuguseks. Tavalisest erinev maailmavaade, suhtumine ümbritsevasse ning oskus ridade vahelt lugeda on selle kooli inimesi läbi aegade muust ümbritsevast ühiselt teistsuguseks sidunud.

Laupäeval esitletakse pihlakapuust mälupulka, millele on koondatud kultuuriakadeemia muusikaosakonna mineviku ja oleviku kõnekamad näited. Vanim salvestis on 1991. ja uuemad käesolevast aastast. Kogumiku koostajad on Robert Jürjendal ja Tõnu Kallaste.

«Kogumik on sihilikult eklektiline ja kantud kultuuriakadeemia mineviku, oleviku ja tuleviku hõngust,» selgitas Jürjendal. «Siin on suurepäraseid näiteid nii küpsest, professionaalsest produktsioonist kui ehedatest ja vahetutest live-võtetest».

Kultuuriakadeemia eelkäijaks peetakse 1952. aastal asutatud Tallinna kultuurharidusala kooli ja sealt edasi juba eri nimetustega, kuid alati sõna «kultuur» kandnud õppeasutusi: Tallinna kultuurharidustöö kool ning Viljandi kultuurharidustöö kool, kultuurikool,  kultuurikolledž ja kultuuriakadeemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles