Mulgi uudised

Kristi Ilves
, Mulgi uudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mulgikeelsed uudised on «Sakalas» ja Vikerraadios kaks korda kuus. Rubriiki toimetab Kristi Ilves Tarvastu kandist.

Eimtalise võistu kudame!

12. mail om tulemen Eimtali laat. Pääle egäaastese ostmise-müimise ja õpikammerde om siikõrd tulemen üleriigiline kudamisevõistelus «Kõnni ja kua 2012».

Kõneldes, et vanast es lää talunaine üle ussaia mudu, ku sukavarda pidive näpu vahel oleme. Nüid kõrraldeve Lossi gild ja Eesti rahvakunsti ja käsitöö liit võisteluse, et vaadete, kui kähku mede aa noorikide näpu ja jala liiguve. Võistelusele om oodetu nelläliikmelise võistkonna, egä osavõttai piap kõndmise aal kudaden 100 miiterd edesi mineme. Egäl võistkonnal om oma näputüü ja sedä andas järest järgmisele edesi.

Auinna saave kige ilusambe tüü tegije ja kige rohkemb sõõre kudade jõudan võistkond.

Tuleteme miilde tiatremiist

Pühäbe, 20. mail tuletedes miilde tääda-tuntu Mulgimaa kirja- ja tiatremiist Lembit Eelmäed. Kell üits akkap Tõrva kirikun-kammersaalin mälestuspäev pääliskirjage «Ja äitsnep ärä-miut-unete-lill».

Tõrvast sõidetes ütenkuun Oldrese Lembit Eelmäe sünnikodu manu. Kohale om lubanu tulla Lembit Eelmäe poig, veli ja sõsar, temäst raamatu kirjuten Aivar Kull ja Vanemuise näitlei Raivo Adlas. Kik na kõneleve oma mälestusi Eelmäest. Edesi mindas Taageperä surnuaida Eelmäede pere avvalatsi pääle.

Edesi sõidetes Karksi-Nuia Lembit Eelmäest tettu näitust vaateme, manu kõnelep välläpaneku kokkusäädai Jaak Kõdar. Tagasi tullen om tillike piatus Elmen. Ettevõtmise pääkõrraldei Ilmar Kõverik ütel, et kik uvilise om oodetu.

Karksi naise piave mokalaata

Akkaje Karksi kandi naise Arraste Lille, Palu Elve, Kõõra Reet, Elmingu Maimu, Mõtsa Ille, Kreemi Rutt ja Lepiku Viiu võtsive kätte, aive pundi kokku ja saave nüüd egä raasikse aa tagast kokku, et mulgi keelen kõnelde ja vanu aigu miilde tulete.

Esi na nimeteve oma kokkusamisi mokalaadas. A tõisi inimesi sääl sellätaga ei kõnelde, selle asemel uurive naise vana aa kombit ja tüüsit ja kõneleve tõistele kah, mes na vällä om uurin. Naise laanive koolilatsile üte DVD tetä ja tõiste ihen kah üles astu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles