Elektriautod vuravad tööle

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu seisavad elektriautod Viljandis Silberauto esinduse juures mitmes rivis.
Praegu seisavad elektriautod Viljandis Silberauto esinduse juures mitmes rivis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandisse on jõudnud esimene partii elektriautosid, mida autofirma liiklusse sukeldumiseks ette valmistab.

Aktsiaseltsi Silberauto kliendinõustaja Rain Oja ütles, et esinduses on 26 elektriautot ning neid hakatakse välja jagama järgmisel nädalal. Sotsiaalministeeriumi info põhjal jõuab Viljandi omavalitsuste kaudu kasutusele 35 elektriautot.

Müügikonsultandi andmeil jõuti eilseks valmis seada seitse sõidukit. «Esimesed tulevased kasutajad on käinud juba autosid uurimas ja näpuga katsumas,» lausus ta.

Oja tähendas, et kes on harjunud kasutama tavalist automaatkäigukastiga autot ja oskab näiteks mobiiltelefoni laadida, saab ka elektriauto sõitmise ning laadimisega väga hästi hakkama.

«Siiski ei anna me võtmeid lihtsalt ükshaaval klientidele kätte, vaid korraldame põhjaliku koolituse, kus elektriauto eripärasid lähemalt tutvustame,» rääkis Oja. «Olen läbi töötanud 58-leheküljelise üleandmisjuhendi ja igaüks saab oma käsiraamatu kaasa.»

Müügikonsultant kinnitas, et põhjalikust tutvustusest ja mahukast juhendist ei tohiks end hirmutada lasta, sest elektriautot on väga lihtne kasutada.

Proovisõiduks on Silberautol eraldi elektriauto, mis tähendab, et sotsiaaltöö tegemiseks ettenähtud elektriautode läbisõit on nende üleandmise ajal väga väike, kõige rohkem viis-kuus kilomeetrit.

Viljandimaal tellisid elektriauto paari erandiga kõik omavalitsused. Pakkumisest ütles ära Karksi vald, kes on vallavanem Arvo Malingu sõnul rahul Polli hooldekodu käsutuses oleva, kolm aastat tagasi soetatud neljarattaveolise Hyundai Tucsoniga. Seda kasutab ka Karksi valla sotsiaaltöötaja.

Viimasel hetkel muutis meelt Mõisaküla linn, kes juba tellitud elektriautost loobus. Nagu põhjendas linnapea Ervin Tamberg, ei jätnud ministeerium algul otsustamiseks aega, aga hiljem jõudis linn arusaamisele, et neile pole elektrilist sõidukit ikkagi tarvis.

Kõige rohkem, 14 elektriautot, küsis Paistu vald, aga enamiku neist annab ta edasi, jättes endale kaks. Kaheksa elektriautot läheb Viljandi haiglale ning neli Viljandimaa omavalitsuste liidu sihtasutusele Perekodu.

Kui jätta kõrvale Paistu vald, taotles teistest Viljandimaa omavalitsustest kõige enam sõidukeid, viis, endale Viljandi linn.

Viljandi sotsiaalameti juhataja Livia Kask ütles, et selline hulk valiti teeninduspiirkonna suurust ja potentsiaalsete teenindatavate arvu silmas pidades. Kolm autot jääb Viljandi päevakeskuse haldusesse: kaks hooldustöötajatele ning üks päevakodu ja turvakodu vajadusteks. Üks auto läheb hooldekodule ja üks jääb sotsiaalameti kasutusse.

SUUR LEPING
Eesti valitsuse ja Mitsubishi Corporationi sõlmitud lepinguga jõuab siia 507 elektriautot Mitsubishi i-MiEV.
• Sotsiaaltöö tegemiseks tellisid linnad ja vallad 432 autot, osa neist antakse lepinguga sotsiaaltöö tarbeks teistele asutustele.
• Ülejäänud autode saatuse otsustab valitsus lähiajal. Ilmselt võtab osa kasutusele politsei.
Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles