Merit Laan: ümberõpe nõuab üksjagu aega ja jõudu

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merit Laan
Merit Laan Foto: Elmo Riig / Sakala

Nagu kogu Eestis, nii on ka Viljandimaal viimastel kuudel osalenud töötukassa korraldatud ümberõppekoolitustel suurem hulk inimesi kui kunagi varem.

Töötukassa Viljandimaa osakonna juhataja Merit Laan, millise palgatasemega töökohti teil praegu vahendada on? Üle-eestilises palgatabelis on Viljandimaa punase laterna rollis. Kas sellest võib järeldada, et ka vabadel töökohtadel pakutakse peaasjalikult madalat palka?

Selliseid ameteid on tõesti päris palju, aga meil pole põhjust ka neid alahinnata. Inimene, kes pole kaua töötanud, peab kusagilt pihta hakkama ja tihtilugu on abi just sellistest pakkumistest.

Ometi on viimasel ajal hakatud rohkem otsima ka spetsialiste. Vaadake kas või seda, missugune pilt avaneb «Sakala» töökuulutuste veergudes. See kinnitab, et ettevõtjad ei looda üksnes meile, vaid näevad ka ise vaeva, et sobivaid inimesi leida. Kohati näivad nad olevat suures kitsikuses.

Üle-eestiline statistika näitab, et töötukassa korraldatavatel koolitustel osalejate arv on hüppeliselt kasvanud. Kas ka Viljandimaal?

Jah. Sellegipoolest ei taha ma jätta muljet, et kõik, kes end meie juures arvele võtavad, pääsevad kohe sobivale koolitusele. Meie konsultandid arutavad enne igaühega põhjalikult läbi kõik võimalused, mis võiksid nad tagasi tööle aidata.

Kui suudame üheskoos välja mõelda, mida keegi saaks ja tahaks teha, leiame võimaluse ta välja õpetada. Peale koolituste on meil muidki võimalusi, aitamaks inimesi tööturule naasta — on vaja üksnes koostöövalmidust.

Hoiame ettevõtjatega sidet ja püüame koolitusi korraldades pidada silmas nende vajadusi. Varsti algab meil näiteks puidu- ja metallitööstuse töötajate algkoolitus.

Teisalt pole me tõrkunud välja andmast tööohutuskaar­te, mida on vaja, et asuda ametisse Soomes. Lõpuks jääb igaühe enda otsustada, kus ta peab õigeks edasi tegutseda.

Kui palju leidub neid, kes naasevad ikka ja jälle töötute ridadesse?

Ma ei oska arvu öelda, aga eks neid ikka ole. Ometi on suur asi seegi, kui inimene teeb tähtajalist tööd — propageerime ka seda. Kõige hullem on, kui ta mitte midagi ei tee.

Nagu igal kevadel, võib ka nüüd prognoosida, et töötus hakkab märgatavalt vähenema, sest algavad suvised hooajatööd.

Teiste seas leidub neidki, keda pole mõtet kohe tööandjale soovitada. Oleme valmis nendega vaeva nägema. Neile, kellel on kas või natukene tahet, leiame ikka mingi lahenduse. Tihti on seejuures abi valdade sotsiaaltöötajatest, kes tunnevad kohalikke olusid ja oskavad inimesi tegutsema ärgitada.

Kui võimalik, läheme maakohtadesse, kus kliente on rohkem, teenuseid pakkuma. Praegu osutame Võhmas tööharjutuse teenust ja tahame üht-teist korraldada ka Karksi-Nuias.

Kas eelneva võiks kokku võtta tõdemusega, et tulekahju kustutamise aeg on möödas ja nüüd saate taas süvitsi tegelda nendega, kel napib motivatsiooni?

Nii võib öelda küll. Aga tõsi on seegi, et neid, keda tuleb tagant utsitada, leidub alati. Teeme kõik endast oleneva, et nad võimalikult ruttu tööturule tagasi saata. Nagu juba ütlesin, on palju abi tööandjatest, kes peavad meid oma vajadustega kursis.

Mõistagi otsivad ettevõtjad inimesi, kellel silmad säravad ja kes on valmis töökohal kiiresti ümber õppima. Selliseid võiks rohkem olla. Teisalt tuleb endale aru anda, et ümber õppida pole alati lihtne. Me ei saa panna inimesi ennast minutipealt muutma, selleks on võimelised vähesed.

Aga jah, tulekahju kustutamist enam pole. Pigem on häda selles, et meil pole igale tööpakkumisele sobivaid inimesi. Ühelt poolt on palgad madalad, teiselt poolt on vähe võimalusi ettevõtteid laiendada ja töötasu suurendada.

Suure-Jaani lähedal tegutsev osaühing Eesti Höövelliist vajab praegu töötajaid, aga meil pole neid sellest piirkonnast nii palju pakkuda.

Väljastpoolt Viljandimaad me inimesi ei otsi, aga pruugib tööandjal oma pakkumine meie iseteenindusportaali üles panna ning see on kohe kogu riigis näha. Kui Ida-Virumaal peaks leiduma keegi, kes on valmis Viljandimaale kolima, saab meie konsultant talle abiks olla. Paraku peab nentima, et Viljandisse pole kerge mujalt inimesi sisse tuua, sest siinne üürikorterite turg on kitsas ja kommunaalkulud suured.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles