Noored kodu-uurijad peavad Suure-Jaanis konverentsi

, korraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

20. aprillil kell 12 kogunevad Viljandimaa kodu- ja kultuuriloost huvitatud õpilased Suure-Jaani gümnaasiumi 31. kodu-uurimiskonverentsile, et tutvustada tehtud tööd eakaaslastele.

Ettekandele tuleb 16 uurimust: Suure-Jaani gümnaasiumist kuus, Kitzbergi gümnaasiumist ja Viljandi maagümnaasiumist kolm ning Paalalinna gümnaasiumist ja Jakobsoni gümnaasiumi filiaalist ning Tääksi ja Heimtali põhikoolist igaühest üks.

Repressioonidest poplauludeni

Tööde temaatika on mitmekesine. Käsitletakse kodupaiga sündmusi, ehitisi ja inimesi nii ajaloos kui tänapäevas ning arutletakse tulevikusuundumuste üle.

Kõne alla tulevad stalinlikud repressioonid, võrreldakse eri põlvkondade inimeste eluteid, arhitektuuriloolise sisuga on uurimus Heimtali häärberist ning vaatluse all on kohalikku kultuurilukku jälje jätnud Viljandi Lõikuse tänava lood.

Koduloomi käsitleb uurimus «Krantside ja tõukoerte käitumise erinevusest» ning kriitilise pilguga analüüsitakse alkoholitarbimist koolis, keskkonna mõju mahetootmisele ja soostereotüüpe. Oma edasiõppimise soove jäädvustades heidetakse pilk tulevikku. On koostatud ka uurimus eestlaste edasiõppimisvõimalustest 1950. aastatel Leningradis.

Huvitavad on tööd Suure-Jaani õpilaste nimede saamisloost ja eesti poplaulude sõnadest.

Vaimuväärtused kodupaiga kultuuriloos

Kooliloo valdkonda jääb Valuoja kooli kodu-uurimistöö traditsiooni kirjapanek.

Oma kooli kahekümne aasta pikkust kodu-uurimistegevust tutvustab meile Suure- Jaani gümnaasiumi õppejuht Urve Siimsoo.

On hea, et hariduselus puhuvatest tõmbetuultest hoolimata oleme kodu-uurimises säilitanud järjepidevuse. Nõuetekohase töö koostamine eeldab pühendumist nii noortelt autoritelt kui juhendajatelt.

Viljandimaa õpilased on taas kandnud meie vaimuväärtused kodupaiga kultuurilukku, ikka selle nimel, et meie rahvuslik identiteet ja omapära säiliksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles