Linn hüüab harja järele

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samal ajal kui muruplatsidel laiutavad veel valkjashallid lumekuhjad, meenutavad paljudel Viljandi kõnniteedel talviseid olusid üksnes krõbisevad killustikuvaalud.
Samal ajal kui muruplatsidel laiutavad veel valkjashallid lumekuhjad, meenutavad paljudel Viljandi kõnniteedel talviseid olusid üksnes krõbisevad killustikuvaalud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi linnaga sõlmitud lepingu järgi võivad Viljandi heakorra eest vastutavad firmad kevadisi koristustöid teha 1. maini, lubavad nad juba lähiajal kõnni- ja sõiduteed harjadega üle käia.

Osaühingu Floreas Viljandi juht Margus London rääkis, et kevadise suurpuhastusega tehakse algust esimesel võimalusel, kuid otsustav sõna jääb ilmataadile. «Masinad on valmis ja vajaduse korral võime kas või tunni jooksul välja sõita, aga esialgu lubab ilmaprognoos veel lund ja külma,» lausus ta.

Püdel maapind

Kui uut lumevaipa maha ei tule, tahab Floreas enda hallatavatelt kõnniteedelt tolmu ja killustiku kokku pühkida järgmise nädala algul. Muruplatsidele pole Londoni sõnul esialgu raske tehnikaga mõtet tikkuda, sest pinnas on püdel ja varjulistes kohtades kulub lumekuhjade sulamiseks veel aega.

Ka kesklinnas ja lossimägedes toimetava osaühingu Kesklinna Pargid juhatuse liige Silver Kallas viitas lähiaja plaanidest rääkides salakavalatele kevadilmadele, mis võivad lühikese ajaga oma nägu põhjalikult muuta. Seepärast piirdutakse esialgu igapäevaste koristustöödega ning asutakse killustiku suuremahulise äraveo ja riisumise juurde siis, kui lume- ja lörtsioht on möödas.

«Parima tulemuse nimel peame linnavalitsuse spetsialistidega nõu,» lisas Kallas.

Prahti tuleb juurde

Sõiduteede pühkimise eest vastutav aktsiaselts Veolia Keskkonnateenused saatis puhastusauto välja juba eile, kuid pealtnägijate sõnul oli sellest mitmel pool vähe kasu, sest rentslites on veel märga muda, millest harjade jõud üle ei käi.

Linnamajandusameti juhataja Reevo Maidla arvates teevad hooldusfirmad targasti, kui kevadkoristusega ülearu ei kiirusta, sest mõnel pool võiks see tähendada asjatut topelttööd. «Praegune vaatepilt on küll üsna nutune ja hüüab koristajate järele, kuid samal ajal sulab lumekuhjadest pidevalt uut prahti välja. Ilmselt on mõistlik veel mõni päev oodata,» lausus ta.

Samas soovitas Maidla majaomanikel oma kinnistuga piirnevad kõnniteed juba praegu kriitilise pilguga üle vaadata, libeduse tõrjeks maha visatud sõelmed kokku koguda ning sobivasse kohta järgmist talve ootama panna.

Eile linnas ringkäiku tehes veendus «Sakala», et paljud omanikud olidki seda teinud, mistõttu jäid kõige suuremate killustikuvaaludega silma just linna vastutusalas olevad kohad.

SELGITUS

REEVO MAIDLA,
linnamajandusameti juhataja

Majaomanikud võiksid oma kinnistuga piirnevad kõnniteed kriitilise pilguga üle vaadata. Teeme järgmisel nädalal linnas heakorraringi ja kui midagi väga inetut silma jääb, saab omanik sellekohase märkuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles