Mälestusturniiri võitis Aleksandr Volodin

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval teist korda peetud Viljandi elutöö preemia laureaadi, õpetaja ja malemängija Lev Braschinsky mälestuseks peetud kiirmaleturniiri nimekamaid mängijaid oli suurmeister Jaan Ehlvest, kes läks esimeses voorus vastamisi tulevikulootus Triin Narvaga.
Laupäeval teist korda peetud Viljandi elutöö preemia laureaadi, õpetaja ja malemängija Lev Braschinsky mälestuseks peetud kiirmaleturniiri nimekamaid mängijaid oli suurmeister Jaan Ehlvest, kes läks esimeses voorus vastamisi tulevikulootus Triin Narvaga. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Teise Lev Braschinsky kiirmale mälestusturniiri võitis tugevas konkurentsis Aleksandr Volodin, kes edestas võrdsete punktide puhul lätlasest üllatusmeest Verners Putkat parema koefitsiendiga.

Turniiri peakorraldaja, Viljandi maleklubi Fellin eestvedaja Tanel Kuldsepa sõnul austas tänavust võistlust osavõtuga enamik Eesti tippmängijaid. Kahjuks pidi eemale jääma Kaido Külaots, kes valmistus täna Türgis alanud Euroopa meistrivõistlusteks ning pidas enne suurvõistlust õigeks Viljandis mängimisest loobuda.

Lev Braschinsky mälestusturniiri peakohtuniku Gert Elmaste sõnul jagus pinget viimase vooruni ning päev pakkus üllatajaid ja ägedaid heitlusi. «Üllatajaks, isegi suurüllatajaks tuleb pidada lätlast Verners Putkat, kes näitas tugevat mängu ja sai teise koha,» kõneles Elmaste. «Lätlane suutis kuuendas voorus üle mängida Meelis Kanepi ning järgmises Jaan Ehlvesti.»

Peakohtuniku jutu järgi oligi turniiri ägedamaid lahinguid duell, mille pidasid viimases voorus kaks suurmeistrist sõpra Jaan Ehlvest ja Meelis Kanep. «Mehed punnisid nii, et veri ninast väljas, aga lõpptulemuseks jäi ikkagi viik,» meenutas Elmaste.

Teise Lev Braschinsky mälestusturniiri võitnud Aleksandr Volodin teenis kaheksa vooruga seitse punkti, ainsa partiivõidu loovutas ta Jaan Ehlvestile. Samuti ainult ühe, neljandas voorus Igor Švõrjovilt saadud kaotusega jäi Verners Putka nõrgema Buchholzi koefitsiendi tõttu teiseks. «Kaks edukamat meest omavahel turniiril ei mänginudki,» nentis võistluse korraldaja Tanel Kuldsepp.

Kolmanda koha teenis suurmeister Jaan Ehlvest. Pikka aega võistlust juhtinud, sai ta teiseks tulnud lätlasega kohtudes eelviimases voorus üllatuskaotuse. Ühe kaotuse ja ühe viigiga korjas suurmeister 6,5 punkti. Võrdselt kuue punktiga järgnesid kolmele edukamale Meelis Kanep, Igor Švõrjov ja Toomas Valgmäe ning koefitsient reastas mehed just nõnda.

Jakobsoni koolimajas peetud kõrge tasemega turniiril tegi kaasa 73 maletajat. Parima naismängijana oli Tatjana Fomina 5,5 punktiga üldarvestuses kümnes, edestades napilt Läti naiste suurmeistrit Laura Rogulet.

Parimad Viljandimaa maletajad olid turniiril vennad Meelis ja Siim Kanep ning Karksi-Nuiast pärit Ion Mõndresku. Ainsa viljandlannana oli Margit Simenson kokkuvõttes 45.

Turniir korraldati Eesti male toetusühingu egiidi all ning kuulus viienda osavõistlusena «Beko 2012» sarja. Toetusühingu eestvedajate hulka kuuluv Toomas Valgmäe selgitas, et tänavuses sarjas on plaanis pidada 19 turniiri ning üks neist, Ilmar Raua mälestusvõistlus leiab suvel taas aset Viljandis. Samuti kuuluvad sarja augustis peetav «Karksi ratsu» ja detsembris korraldatav Kõo valla jõuluturniir.

Viljandi juurtega Toomas Valgmäe tunnistas, et sportlikus mõttes oli teist korda peetud Lev Braschinsky mälestusturniir talle igati edukas ning kordaläinuks võib nimetada kogu võitluspäeva. «Head meelt valmistavad osalejate rohkus ning kõrgete tiitlitega maletajate kaasalöömine,» kõneles Valgmäe. Ta avaldas lootust, et juuni algul peetav Ilmar Raua mälestusturniir kujuneb sama esinduslikuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles