VABA MÕTE ⟩ Männimäe – linn linnas (1)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
27.01.2023, Viljandi
Marko Suurmägi Sakala ajakirjanik.
Foto Marko Saarm, Sakala
27.01.2023, Viljandi Marko Suurmägi Sakala ajakirjanik. Foto Marko Saarm, Sakala Foto: Marko Saarm

Sel talvel linna lumesahk Viljandis Männimäe tee aadressiga paneelmajade ette ei jõudnud. Kevadel ei tulnud ka teeaukude lappimise masin. Juriidiliselt ju ei pidanudki tulema, sisuliselt on aga kümnete suurte kortermajade elanikud nüüd omapäi ja rohkem kui tuhande inimese koju pääsemine pole linnavalitsuse mure. 1990. aastate algul suudeti maatükid tulevastele ühistutele erastada sedasi, et majaesised teed, mis liiklustiheduselt on keskmist mõõtu linnatänavad, muutusid eramaaks.

Ega toona paneelmajade elanikud suurt midagi ette võtta saanudki. Ühistud polnud veel loodud, inimesed erastasid alles oma kortereid, kui maatükid mõõdeti kinnistuteks ja asjad kujunesid nii, nagu need on. Aastakümneid ühistute juhtkonda kuulunud on ammu avaldanud mõistmatust, miks küll need teed majade külge mõõdeti. Seejuures on neid erakinnistute külge liidetud ka suhteliselt suvaliselt: ühes kvartalis võib ühe maja esine tee olla linna oma ja sealsamas kõrval maja ees on eratee.

Tublisti enam kui kümme aastat tagasi pakkusid korteriühistud linnale välja, et teeks õige kokkuleppe: seaks servituudi ning korraldaks nii, et kõik need teelõigud, mille kaudu sõidavad koju ka naabermajade elanikud, läheksid linna hoolduse alla. Juriidiliselt osutus servituudi seadmine liiga keeruliseks, aga linnajuhtide suust kõlas lubadus, et lund lükatakse ja augud parandatakse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles