Suurt sõimekohtade vajadust ei suuda Viljandi riigikohtu otsusest hoolimata kohe katta (1)

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Viljandis on nii lasteaedades kui lastehoidudes sõimekohad täis ja järjekord ukse taga. Seaduse järgi peab omavalitsus aga tagama igale pool­teise- kuni seitsmeaastasele lapsele koha alusharidusasutuses.
Viljandis on nii lasteaedades kui lastehoidudes sõimekohad täis ja järjekord ukse taga. Seaduse järgi peab omavalitsus aga tagama igale pool­teise- kuni seitsmeaastasele lapsele koha alusharidusasutuses. Foto: Elmo Riig

Riigikohtu esmaspäeval avaldatud otsus, et omavalitsus peab lasteaiakohad kindlustama kõikidele lastele, puudutab otseselt Viljandit, sest mullu detsembrist on tekkinud olukord, kus Viljandisse sissekirjutatud lastele ei jagu sõimekohti.

Koolieelse lasteasutuse seadus paneb omavalitsusele kohustuse luua seal elavale poolteise- kuni seitsmeaastasele lapsele vanemate soovil võimalus käia lasteaias. Sellest hoolimata on paljudel omavalitsustel seaduse täitmisega raskusi.

Riigikohus rõhutas, et riigil ja omavalitsusel üheskoos lasub kohustus leida probleemile süsteemne lahendus, mis ei jätaks lapsi alushariduseta ning nende vanemaid ilma võimalusest ühendada töö- ja pereelu. Riigis ei saa lasta tekkida ega kesta olukorral, kus avalike teenuste kättesaadavus sõltub ulatuslikult sellest, mil määral inimese elu- või asukohajärgne omavalitsus otsustab talle seadusega pandud kohustusi täita.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles