Jäistel kõnniteedel püstijäämine nõuab õnne ja tähelepanu

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turu naabruses asuva Mulgi Marketi ees muutus kõnnitee jääväljaks juba eelmise nädala lõpul. Siis trampisid inimesed selle kõrvale uue jalgraja, mis samuti jäätus. Nüüd on jalakäijad asunud kolmandat teed rajama.
Turu naabruses asuva Mulgi Marketi ees muutus kõnnitee jääväljaks juba eelmise nädala lõpul. Siis trampisid inimesed selle kõrvale uue jalgraja, mis samuti jäätus. Nüüd on jalakäijad asunud kolmandat teed rajama. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Lollakas oled või?» jõudis Aivar mõelda, kui üks jalakäija eile Viljandis Leola tänaval tema auto ette hüppas ja ta inimese säästmiseks rooli järsult vasakule keeras.

Hetk hiljem mõistis Aivar, et tal pole mõtet auto ette sattunud naise peale pahane olla. Libeduse tõttu tasakaalu kaotanud jalakäijal oli valida, kas kukkuda jäisele kõnniteele või maanduda sõiduteel ja loota, et auto temast mööda pääseb. Kõik lõppes õnnelikult: autojuht suutis kokkupõrget vältida ja jalakäija jäi terveks.

Sama õnnelikult pole läinud sugugi kõigil jalakäijatel. Viljandi haiglas on sel nädalal aidatud 15 kukkunut ja seda on arstide kinnitusel tunduvalt rohkem kui tavaliselt. Luumurruga on kukkumine lõppenud kuuel inimesel.

Pluss- ja miinuskraadide vaheldumise tõttu muutusid tänavad tavapäratult libedaks juba eelmisel nädalavahetusel. Sellest ajast alates on toimetus saanud mitmelt viljandlaselt kurja kirja, milles süüdistatakse linnavalitsust hoolimatuses.

«See on lihtsalt kohutav, millised liuväljad on Viljandi kõrvaltänavad,» kirjutas üks inimene nädala algul. «Võite tulla Kaevu tänavale, mis asub täpselt Kösti oru serval ja kus sõidutee on nagu klaas.»

Teine inimene soovitas «Sakalale» saadetud kirjas, et linnavalitsuse ametnikud võiksid üritada jalgsi läbi linna liikuda. «Siis vahest saaksid nad teada, milline on tegelik olukord meie kõnniteedel.»

Ametnikud hoiatavad

Linnavalitsuse ametnikud on oma kinnitusel tänavatele rohkem tähelepanu pööranud eelmise nädala lõpust alates. Siis võttis majandusamet ette firmad, kes peavad teede heakorra tagama, ning näitas neile mõnel puhul lausa näpuga, mis on korrast ära.

Mõne päeva eest saadeti ettekirjutus kümmekonnale majaomanikule, kes pole oma kinnistuga külgnevat kõnniteed piisavalt hästi korras hoidnud. «Trahve pole veel tegema hakanud,» lisas majandusameti juhataja Reevo Maidla.

Sõiduteede eest hoolt kandev Veolia Keskkonnateenused hakkas pühapäeval väiksemaid tänavaid läbi sõitma kraabitsaga, mis tasandab jääkonarusi. Mõnel pool olid rööpad lausa nii sügavad, et jää kriipis madalamate autode põhja.

«Kraabits liigub palju aeglasemalt kui tavaline sahk,» põhjendas abilinnapea Rein Triisa seda, miks mõnel pool jääkonarused veel nädala teisel poolelgi liiklemist segasid.

Jalakäijatele normaalsete kõndimistingimuste loomine on sel nädalal osutunud raskeks ülesandeks. Tänavatele puistatavad graniitsõelmed muutuvad kiiresti kasutuks, sest sulavad päeval jää sisse. Nii ongi libeduse tõrjeks erandkorras kasutusele võetud tavaline liiv, mis aitab inimestel kindlamalt jalul püsida.

Jalakäijad ei pahandanud

Eile oli sõelmeid või liiva visatud enamikule kesklinna tänavatele. Samas oli ka selliseid tänavalõike, kus jää helkis päikse käes kui klaas. Üks selline koht, kus libeduse vastu polnud midagi tehtud, oli näiteks endise Vilma hoone kõrval.

Rein Triisa nentis, et lähipäevil võib veel libedamaks minna, sest ilm muutub.

Eile turu lähedal kõndinud jalakäijad tõdesid, et olud on rasked, kuid keegi polnud selle pärast tige.

«Paar korda olen sel nädalal kukkunud,» teatas pensionär Nikolai. «Aga midagi hullu ei juhtunud.»

Nikolai oleks ehk veel eilegi koju tervist praavitama jäänud, aga lilled tahtsid ostmist. «Naistepäev! Kuidas siis muidu?» ei näinud Nikolai teist võimalust.

Paistes küünarnukiga Heinola, kes oli kolmapäeval turu lähedal kukkunud, tunnistas pärast Valuoja puiesteelt Mulgi Marketi juurde jalutamist, et teed on küll libedad, aga sellega saab hakkama. «Elame üle!» sõnas ta.

Sama optimistlik oli kauplusest välja astunud Tiiu. «See on ju loodus. Tuleb lihtsalt ettevaatlik olla,» rääkis ta ja kinnitas, et saab tänavatel väga hästi hakkama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles