Lahkus üks kauasemaid ugalalasi

Sakala
Copy
Anu Vabamäe
Anu Vabamäe Foto: Terje Atonen

7. detsembril lahkus meie seast Ugala näitleja ja kostümeerija Anu Vabamäe.

Anu Vabamäe sündis 16. juunil 1948 Puurmani lähedal ja lõpetas 1966. aastal Puurmani keskkooli. Samal aastal astus ta Ugala õppestuudiosse, kus õppis Aleks Satsi käe all kolm aastat ning juba 1968. aastal liitus Ugala teatriga näitlejana. Ugalasse jäi Anu Vabamäe terveks oma eluks – üle kolmekümne aasta töötas ta näitlejana ning viimased aastakümned kostümeerijana.

Ugala ja Eesti näitlejate liit kirjutavad järelehüüdes, et Anu Vabamäe esimesed teatrirollid olid Rasmuse ja Gunnari osatäitmine lastelavastuses "Hulkur Rasmus", kohe järgnes peaosa Tammsaare "Elus ja armastuses" ja Susanna roll Tammsaare "Juuditis". Oma pika näitlejatee jooksul mängis Anu rohkem kui kaheksakümnes lavastuses. Olulisematest rollidest meenuvad kindlasti Eliante Molière’i "Misantroobis", Liisa Jaan Toominga lavastuses "Pühak ja patune", Kvašnja Maksim Gorki näidendi "Põhjas" lavastuses, vürstitar Jelizaveta "Diletantide teekonnas", Polina Andrejevna Elmo Nüganeni lavastatud Tšehhovi "Kajakas", Suur-Mamma Kaarin Raidi lavastuses "Kass tulisel plekk-katusel", Lady Tressilian Agatha Christie krimidraamas "Lõpp on algus", mamma Kiir Lutsu "Kevades" ja paljud teised suuremad ja väiksemad osatäitmised. Anu Vabamäe viimaseks ülesastumiseks Ugala laval jäi Vallesmanni proua roll Hella Wuolijoe "Niskamäe kirgedes".

Juba üsna varakult hakkas Anu Vabamäe oma põhitöö kõrvalt tegelema ka kostüümidega. Kostümeerija töös oli ta alati täpne, korrektne, abivalmis ja ääretult kohusetundlik. Endise näitlejana teadis Anu täpselt, kui olulised on korras ja hooldatud kostüümid ühe etenduse õnnestumiseks ning kolleegide seas jäi Anu Vabamäe kuni oma elu lõpuni armastatud ja hinnatud kaasteeliseks.

Ugala teater langetab ühe oma kõige kauaaegsema kolleegi mälestuseks leinas pea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles