Sõõrvald kujuneb paberil

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühinevad vallad tähistasid läinud reedel Ugala teatris üheskoos vabariigi aastapäeva. Lauljate ja tantsijate kõrval astusid lavale vallavanemad ja volikogude esimehed, kes kandsid ette paroodia ühinemisläbirääkimistest.
Ühinevad vallad tähistasid läinud reedel Ugala teatris üheskoos vabariigi aastapäeva. Lauljate ja tantsijate kõrval astusid lavale vallavanemad ja volikogude esimehed, kes kandsid ette paroodia ühinemisläbirääkimistest. Foto: Elmo Riig / Sakala


Täispikkuses artikkel ilmus
1. märtsi «Sakalas»


Rõngana Viljandit ümbritsevad Viiratsi, Pärsti, Saarepeedi ja Paistu vald püsivad ühinemise kursil.

Kõigi nelja valla juhtide hinnangul on mullu kevadel alustatud läbirääkimised läinud suuremate tõrgeteta ning mida päev edasi, seda rohkem on nad peatses liitumises veendunud. Märtsi algul läheb valdadesse esimesele kooskõlastusringile värske liitumislepingu mustand ning märtsi- ja maikuusse on planeeritud teemakohased avalikud arutelud.

Aasta teisel poolel loodetakse korraldada rahvahääletused ning saada volikogudelt ühinemisele lõplik heakskiit.

Ühinemiskomisjoni juhina kõnelusi tüüriv Viiratsi vallavolikogu esimees Kaupo Kase rääkis, et avalikult pole ükski asjaosaline uue omavalitsuse loomist kahtluse alla seadnud. Seetõttu usub ta, et läbirääkimised püsivad eelseisvatel kuudel ettenähtud graafikus ning kõigi detailide kooskõlastamiseks jääb piisavalt aega.

«Algul võis tunda, kuidas kõik mõtlevad eeskätt oma valla piires, kuid aja jooksul on pilk avardunud ning aina enam mõistetakse koostegemise jõudu. Nelja peale kokku on meil piisavalt inimesi ja raha, et ellu viia suuri plaane. Näiteks võiksime õla alla panna Viljandisse ujula ehitamisele, sest seda saaks linlaste kõrval kasutada ka vallakodanikud,» selgitas Kase.

Kõik «Sakalaga» rääkinud vallajuhid kiitsid vabariigi aastapäeval Ugala teatrisaalis peetud kontsertaktust, kus astusid külg külje kõrval lavale nelja omavalitsuse lauljad, tantsijad ning muusikud. Paistu vallavanema Ene Saare sõnul kujunes sellest üks emotsionaalsemaid aastapäevapidusid, millest ta on osa võtnud.

«Kui kellelgi oli varem ühinemise suhtes kõhklusi, siis see sündmus aitas neid kindlasti vähendada,» arvas ta.

Sama meelt oli Pärsti vallavanem Erich Palm, kelle hinnangul aitas kontsertaktus tugevdada liitumist soosivat õhkkonda.

Kui kõik läheb plaanipäraselt, arvatakse rõngasvald ametlikult asutatuks pärast 2013. aasta oktoobris peetavaid kohalikke valimisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles