Vaba mõte ⟩ Marko Suurmägi: Põhja-Sakala murrab poliitikavihkajate südameid

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy

«Ei erakondadele!», «Ei valimisliitudele!» – teate ju küll neid loosungeid. Need ilmuvad välja vähemalt korraks enne mis tahes valimisi. Mõte on neil loosungitel kena: iga mees ja naine on oma vaadete ja aadetega volikogus, esindab iseennast ning vähemalt teoreetiliselt peaksid siis kaduma igasugused tagatoad. Nüüd on võimalik võtta Põhja-Sakala giidiks ning tutvuda selle teise teega, kus poliitilisi ühendusi sisuliselt ei ole ja volikogu moodustavad üksikkandidaadid.

Erakonnas või valimisliidus olek ei tähenda, et poliitik muutub mõtlemisvõimetuks lambaks, kes täidab mingi kõrgema juhi korraldusi. Jah, sedasi tavatsevad nii mõnelgi juhul kõikvõimalike poliitühenduste vastased olukorda näidata, aga see pilt on sõna otseses mõttes jama.

Poliitilisse liitu kuuluvate inimeste puhul on esmatähtis asjaolu, et nad räägivad omavahel. Nad suudavad enamasti omavahel kokku leppida, millise plaaniga nad lähevad teiste ühenduste juurde, ning just tänu ühisele tegutsemisele muutuvad esialgsed mõtted paremaks: üksteist täiendatakse ja parandatakse. Ning mida lihtsamalt ja avatumalt suudavad inimesed omavahel rääkida, seda kiiremini leiavad nad lahendused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles