Viljandimaal toetavad streiki vaid vedurijuhid

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Erinevalt paljudest teistest maakondadest Viljandimaal bussijuhid ja meedikud järgmisel nädalal õpetajate toetuseks streiki ei korralda, küll aga on vedurijuhid lubanud, et neljapäeval ei sõida Eestis ükski rong.

Järgmise nädala keskel streigivad Viljandimaal ligi 40 kooli või lasteaia ligi 750 töötajat. Osa asutusi streigib vaid kolmapäeval, mõni on aga teatanud, et streik kestab kolm päeva.

Enamik maakonna koole on neil päevil küll avatud, kuid õppetööd seal ei tehta. Lasteaiad on teada andnud, et lapsi pole mõtet sinna tuua.

Õpetajate palganõudmisi on lubanud toetada ka mitu teist ametiühingut, kuid reedeks olid Viljandimaal teatanud streigiga ühinemise plaanist vaid rongijuhid. Edelaraudtee vedurimehed täpsustasid, et osalevad 8. märtsil 24-tunnisel toetusstreigil.

Rongid seisavad, bussid sõidavad

Raudteelaste ametiühingu esimees Oleg Tšubarov andis teada, et Eesti raudteedel ei veere 8. märtsil ükski vagun. Viljandi ja Tallinna vahel rongiliiklust korraldava Edelaraudtee kodulehel oli kirjas, et rongiliiklus on elutähtis teenus ja firma juhtkond teeb kõik endast oleneva, et rongid sel päeval sõidaksid.

Tartus, Tallinnas ja mitmes teises Eesti linnas teevad lühikese toetusstreigi ka arstid ja õed. Arstide ja tervishoiutöötajate liit andis eile teada, millised haiglad või perearstikeskused kolmapäeva lõuna ajal tunni aja pikkuses streigis osalevad. Nende seas polnud Viljandi haiglat ega ühtegi maakonda jäävat perearstikabinetti.

Õdede liidu Viljandimaa juht Ilme Tropp kinnitas, et Viljandis streigiplaane ei peeta. Võimalik on, et õdede esindaja osaleb kolmapäeval Viljandis Vabaduse platsil peetaval õpetajate meeleavaldusel.

Eile pärastlõunal teatasid Tallinna, Tartu, Paide, Pärnu ja Saaremaa bussijuhid, et kavatsevad korraldada neljapäeval streike, mis kestavad ühest tunnist ühe päevani.

Viljandis bussijuhid streigis osalemise kohta eile infot ei avaldanud. Siinse maavalitsuse ühistranspordi korraldajate teada peaksid liinibussid maakonnas sõitma tavapärase graafiku kohaselt. Ka need bussid, mis on mõeldud peamiselt õpilaste veoks ja sõidavad vaid koolipäevadel, on järgmisel nädalal liinil tavapärase graafiku alusel.

Õpetajad tahavad 20 protsenti palgalisa

Haridustöötajate streik algab 7. märtsil kell 8 ja kestab 9. märtsini. Iga õpetaja otsustab selles osalemise ise ning suurem osa kollektiive streigib kas ühel või kahel päeval.
Et lisaks tehakse toetus­streike, on osavõtjate eeldatav arv umbes 12 000. Streikijad korraldavad ka pikette ja miitinguid.

Pedagoogide töötasu alammäärad on praegu 2008. aasta tasemel.

Läbirääkimised valitsusega alammäärade tõstmiseks 2010. ja 2011. aastal ei andnud tulemusi, samuti ei arvestatud ettepanekuid leida raha 2012. aasta eelarvest.

Haridustöötajate liit nõuab, et õpetajate töötasu atesteerimisel omistatud ametijärkude kaupa tõstetaks üleriigiliselt 20 protsenti ja noorempedagoogi palga miinimummäär ulatuks 729.82, pedagoogil 772.85, vanempedagoogil 883.28 ja pedagoogil-metoodikul 1066.66 euroni.

Praegu on noorempedagoogi palga alammäär 608, pedagoogil 644, vanempedagoogil 736 ning pedagoogil-metoodikul 888 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles