Küsitlus. Kas ajalehed peaksid lõpetama paberil ilmumise ja jätkama vaid internetis? Milline on teie uudisteallikas? (1)

Copy
Üleval vasakult: Sten Lohu, Tiina Rätsepp ja Mirjam Järve. All vasakult Katrin Rekor, Edgar Pass ja Mait Lind.
Üleval vasakult: Sten Lohu, Tiina Rätsepp ja Mirjam Järve. All vasakult Katrin Rekor, Edgar Pass ja Mait Lind. Foto: Elmo Riig

Augustis lõppes esmaspäeviti nelja paberlehe müük müügipunktides, sest ajakirjanduse hulgimüüja Lehepunkt otsustas majanduslikel põhjustel esmaspäeviti oma tarned lõpetada. Muudatus ei puuduta paberlehtede tellijaid. 

Esmaspäeviti ei saa jaemüügist enam Õhtulehe, Eesti Päevalehe, Postimehe ning Lõuna-Eesti Postimehe paberlehte – need on Eestis müüdavast ajakirjandusest ainsad esmaspäeval ilmuvad väljaanded. Sakala küsis pühapäeval Viljandi kesklinnas inimestelt, kas ajalehed peaksid paberil ilmumise üldse lõpetama ja kolima täielikult internetti. Samuti huvitusime, millisest allikast Eesti ja muu maailma uudiseid teada saadakse.

Sten Lohu
Sten Lohu Foto: Elmo Riig

Sten Lohu (16), õpilane

Paberil võiksid ajalehed ikka ilmuda, vanade inimeste jaoks.

Mina saan uudised kätte internetist, näiteks Delfi, Postimehe ja Sakala veebilehelt. Paberlehte loen siis, kui on väga-väga igav ning ajalehe leian.

Tiina Rätsepp
Tiina Rätsepp Foto: Elmo Riig

Tiina Rätsepp (67), pensionär

Ajalehed peaksid paberil edasi ilmuma. Mulle niimoodi meeldib, see on ehe. Loen uudiseid ka internetist, aga peamiselt olen harjunud paberil ajalehe kätte võtma. Loen Postimeest, telerist vaatan «Reporterit». Ja muidugi Sakala ka – kohalik leht peab olema.

Mirjam Järve
Mirjam Järve Foto: Elmo Riig

Mirjam Järve (47), arendus- ja hankespetsialist

Kindlasti on paberajalehti vaja. Tore on töölt tulla ja võtta kätte paberil ajaleht. Ja teiseks (naerab) on mul kodus kamin, nii on ajalehest veel teist korda kasu. Ikkagi taaskasutus.

Olen Sakala tellija. Veebist loen Postimeest niivõrd, kui on lugusid tasuta saadaval. Samuti jälgin rahvusringhäälingu uudisteportaali.

Katrin Rekor
Katrin Rekor Foto: Elmo Riig

Katrin Rekor (36), üliõpilane

Kõigil ei ole internetile juurdepääsu või on ühendus kehv, seega võiksid ajalehed paberil edasi ilmuda. Mõnele ka lihtsalt meeldib ajalehte paberil rohkem lugeda kui veebis.

Mina loen ajalehti väga vähe, pole lihtsalt huvi. Kui, siis vahel võtan Postimehe kätte, avan Delfi veebilehe või vaatan «Aktuaalset kaamerat».

Edgar Prass
Edgar Prass Foto: Elmo Riig

Edgar Prass (34), geoinformaatik

Mingit sundimist mina ei poolda, olgu siis sund ajalehti paberile edasi trükkida või täielikult netti kolida. Ajalehed lõpetavad kunagi ilmumise puhtalt turumajanduslikel kaalutlustel.

Paberil ajalehti loen ma ise haruharva, näiteks kui vanaisa juures leht kätte satub. Ukrainas peetava sõja asjus ammutan infot sotsiaalmeediast, Twitterist. Valdavalt jälgin uudiseid rahvusringhäälingu portaalist ja veidi ka Postimehe veebilehelt, kui need pole maksumüüri taha pandud.

Mait Lind
Mait Lind Foto: Elmo Riig

Mait Lind (47), riigiametnik

Pikapeale paberlehed kaovad, sest nende järele huvi aina väheneb. Nii, nagu on e-kirjade ees taandunud paberkirjad. Millal võiksid ajalehed paberil ilmumise lõpetada, ei oska muidugi ennustada. Vanemad inimesed paberajalehti veel loevad.

Kiireid uudiseid saab teada interneti vahendusel, paberil ajaleht jääb paratamatult hiljaks. Mina tellisin paberil ajalehte viimati vist 15 aastat tagasi, Pärnu Postimeest. Praegu hoian end uudistega kursis Postimehe veebilehe ja ETV vahendusel. Minu ema tellib küll ajalehti, tal käib neid palju – kui tellimus hakkab lõppema, helistatakse, tuletatakse meelde ning palutakse tellimust uuendada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles