Suure-Jaanis peetud üle-eestilise rammusarja etapi tugevaim mees on Viljandimaa juurtega

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Pildil üleval vasakult Arvo Kaljapulk, Alar Lehesmets ja Bret Ziukson. All vasakult Anne-Mari Matsi, Kristina Helmes ja Ave Mikk.
Pildil üleval vasakult Arvo Kaljapulk, Alar Lehesmets ja Bret Ziukson. All vasakult Anne-Mari Matsi, Kristina Helmes ja Ave Mikk. Foto: Märten Osijärv / Jõusport

Suure-Jaani lauluväljakule kogunes laupäeval kuus jõulist naist ja viis meest, kes osalesid Eviko rahva rammusarja finaaletapil.

 

Esimese koha sai praegu Harjumaal elav Alar Lehesmets, kes on aga pärit Põhja-Sakala vallast Kõpust. Naistest võitis Kristina Helmes Harjumaalt. Muide, ka kolmanda koha saanud mees Arvo Kaljapulk pärineb Viljandimaalt.

Alar Lehesmets ütles, et võiduks oli tarvis korralikult pingutada ja midagi ei tulnud lihtsalt, kuid samas kõik õnnestus. Konkurendid olid tema sõnul heal tasemel ja teiseks jäänud meest ei olnud ta sel hooajal veel võitnudki.

«Võistlused on üle Eesti laiali ja mulle see meeldib. Nüüd, Viljandimaal, oli tore, et võistlust sai tulla vaatama mu isa, sest olime ju kodule päris lähedal,» rääkis ta.

Küsimusele, kuidas tema arvates rammuvõistlus õrnema soo esindajaile sobib, vastas Lehesmets, et see paistab sobivat. «Sport on sport. Ega siin pea olema suure massiga, piisab sitkusest ja jõust,» lisas ta.

Suure-Jaani kultuurimaja direktor Aire Levand ütles, et niisugust üritust pole Suure-Jaanis varem olnud ja nõnda tegi ta korraldajaile ettepaneku see võistluskoht kavva lülitada.

«Nii said kohalikud põneva elamuse ja võistlejad vaheldust,» lausus ta. «Käisin ka ise vaatamas. Ikka väga lahe, tõsiselt äge võistlus.»

Korraldaja, spordiklubi Jõusport juhatuse liige Janne Aan ütles, et Eviko rahva rammusari sai alguse kuus aastat tagasi ja nüüdseks on võistlusi peetud mitmel pool üle Eesti. «Viljandimaal ei ole me varem võistlusi korraldanud ja seda suurem oli rõõm, et meid sel aastal Suure-Jaani kultuurimaja kutsus,» märkis ta.

Rammusarjas võistlevad nii mehed kui naised ja nagu nimigi viitab, on sponsor Eviko. Finaaletapi alad olid rehvi kantimine, palgi tõstmine, kohvrite kandmine, raskuse hoidmine ja kombineeritud ala, kus tuli liivakotiga kelguni joosta, palk sirgetele kätele suruda ja siis kelk koos kotiga nõutud punkti vedada.

«Käesolev hooaeg oli ülipõnev, sest ühte kindlat liidrit ei olnud naiste ega meeste arvestuses lõpuni. Sarja paremusjärjestus selguski pärast viimast etappi, aga üldvõitjad kuulutame välja hooaja lõpuüritusel,» kõneles Aan. «Tänavu oli sarja korraldamise eesmärk pakkuda võistlemise võimalust just neile, kes seda seni teinud ei ole ehk tuua rammuspordi juurde uusi huvilisi. See eesmärk sai meil kenasti täidetud, sest debütante on mitu.»

Aani sõnul on korraldajad otsustanud keskenduda eelkõige harrastajatele, et tutvustada põnevat ala paljudele ning kutsuda huvilisi sellega tegelema.

«Oleme rammuvõistlusi korraldanud juba 20 aastat ja selle aja jooksul on väga palju muutunud. Alustasime kuus aastat tagasi rammuvõistlusi ka naistele ning sageli ongi võistlusplatsil rohkem naisi kui mehi. Võistlevad väga erinevate elukutsete esindajad, nende hulgas riigiametnikud ja teaduste professor,» rääkis ta.

Nagu Aan märkis, käib igal hooajal rebimine üldarvestuse võidu nimel ning see motiveerib võistlejaid igal võistlusel kohal olema. Traditsiooniliselt saab sarja võitja meeste arvestuses endale sepistatud mõõga ja naiste võtja sepistatud roosi. Nii mõõk kui roos on puidust alusel, et saaks selle seinale riputada.

Suure-Jaanis peetud viimase etapi pingerida

Naised

1. koht Kristina Helmes

2. koht Anne-Mari Matsi

3. koht Ave Mikk

4. koht Veronika Kadastik

5. koht Viivi Järve

6. koht Maarja Öpik

Mehed

1. koht Alar Lehesmets

2. koht Bret Ziukson

3. koht Arvo Kaljapulk

4. koht Raido Kangro

5. koht Siim Ala

Allikas: korraldaja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles