Lidl sai valmis Viljandi kaupluse eskiisi (3)

Copy
Rahvusvaheline poekett Lidl ehitab oma kaupluse Männimäele Riia maantee ja Reinu tee ristmiku juurde.
Rahvusvaheline poekett Lidl ehitab oma kaupluse Männimäele Riia maantee ja Reinu tee ristmiku juurde. Foto: Arhitektuuribüroo 3+1

Jaemüüja Lidl on alustanud ettevalmistusi, et rajada Viljandisse Riia maantee 1 kinnistule kauplus. Ettevõtte teatel käib detailplaneeringu protsess, millega määratakse ehitusõigus kuni 3300 ruutmeetri suurusele hoonele. Millal ehitus võiks alata ja millal esimesed kliendid poodi pääsevad, on veel lahtine.

Uue kauplusehoone projekteerimisel võetakse aluseks Viljandi linna ja Lidli koostöös korraldatud arhitektuurivõistluse võitnud eriprojekt, mille on loonud arhitektuuribüroo 3+1 arhitektid.

«Konkreetsetest kuupäevadest on veel vara rääkida,» ütles Katrin Seppel Lidl Eesti korporatiivkommunikatsiooni osakonnast. «Meie prioriteet on praegu saada esmalt valmis detailplaneering ja siis hakkame ehitajat otsima.»

Küsimusele, ega kallinenud ehitushinnad sunni ettevõtet Viljandiga seotud plaane kalevi alla panema, vastas Seppel eitavalt. «Lidlil on Viljandiga tõsised plaanid ja meie huvides on ehitusega võimalikult kiiresti ühele poole saada,» lausus ta.

Millal ehitusega võiks algust teha, ei oska praegu arvata ka linnavalitsuse arhitektuuriameti spetsialistid. Juhtivarhitekt Jaak Reinula sõnul on tegu üldplaneeringu muutmisega, sest kehtiva plaani järgi peaks seni aktsiaseltsile Sakala Teed kuulunud kinnistule kerkima korruselamu. Lidli poe ehituse lubamiseks on vaja detailplaneeringuga muuta üldplaneeringut maakasutuse koha pealt.

Nüüd on parima hoone saamiseks lõppenud arhitektuurikonkurss ja valminud detailplaneeringu eskiis, mida saab umbes kuu aja pärast avalikult arutama hakata. Reinula lubas, et lähipäevil avalikustatakse eskiislahendus Viljandi kodulehel.

Arhitektuurivõistluse võidutööga jäid linnavalitsuse arhitektid rahule. «Meeldiv töö,» nentis Reinula.

Kui tavaliselt kipuvad uued kaubanduskeskused olema üsna sarnased sändvitšpaneelidest kastid, siis Lidli nüüd kavandatav hoone on eristuv. «See koht lihtsalt nõuab paremat arhitektuurilist lahendust ning võidutöö tundus tõesti parim ja õhuline,» märkis Reinula.

Planeeritava kaupluse peamine hoone on ette nähtud Kalmu tänava ja Riia maantee ristumiskoha äärde. «Arhitektuurinõuded näevad ette, et hoonestus tuleb projekteerida esinduslikuna, kõrgendatud arhitektuurikvaliteediga,» lausus Reinula. «Osa planeeritavast alast kujundatakse reljeefseks ja haljastusega pargialaks.»

Lidl lubab ühtlasi korrastada kaupluse krundiga piirnevad kõnni- ja sõiduteed ning istutada puid ja põõsaid.

Viljandi linna üldplaneeringus on Reinu tee äärde kavandatud puiestee. Kalmu tänavaga külgnevas osas on tagatud jalg- ja jalgrattatee. Lisaks on Kalmu tänava äärde ette nähtud mõned avalikult kasutatavad parkimiskohad. Riia maantee äärde jääv ehitusjoon arvestab ühistranspordi vajadustega ning parklasse on autode juurdepääs kavandatud Kalmu tänavalt, Riia maanteelt ja Reinu teelt.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles